Presentatie Fotoboek Rondom den Heksenberg!

 

Onlangs, om precies te zijn op vrijdag 9 april jl. heerste er in de wijk Heksenberg niet alleen vreugde maar ook grote tevredenheid. De terechte reden hiertoe was de officiële presentatie van een uniek fotoboek over deze wijk, welke ook geboekt staat als een bijzondere wijk waar het goed wonen is. Niet zo verwonderlijk eigenlijk als iedereen weet dat de naam Heksenberg een aparte status heeft gekoppeld aan een rijke geschiedenis. Hierin vervat o.m. de items Woonwagenkamp en zweefvliegen, Bruinkoolgroeve Bergerode, het “zwarte goud” van de mijnindustrie (Oranje Nassaumijn lV) naar de winning van zilverzand (Sigrano/Sibelco), een grondstof die bijna in alle takken van de Nederlandse economie gebruikt wordt.  Bierbottelarij en limonadefabriek Herschi, aanleg Heerenweg en kerk St. Gerardus Majella. Andere items die de wijk lokaal, regionaal en nationaal aandacht bracht was terug te voeren naar de zo omstreden, maar mislukte, gedoogzone tussen Heksenberg en Palemig. Al met al een rijke wijkgeschiedenis, maar er zijn natuurlijk veel meer wijkomstandigheden die de moeite waard zijn om, zowel in schrift, evenals foto’s, te bewaren.

 

Deze gedachtegang heeft bij Heksenberger Harry Pieters er toe geleid dat hij een heus en schitterend van aard zijnde uniek fotoboek als initiatiefnemer heeft samengesteld. Het fotoboek kreeg dan ook de passende benaming: Rondom den Heksenberg. Helaas zorgde de heersende coronapandemie er voor dat de officiële presentatie van dit unieke fotoboekwerk slechts voor een klein gezelschap in locatie Speeltuin ’t Heksenpretje aan de Hei-Grindelweg kon plaats vinden. Hierbij aanwezig natuurlijk initiatiefnemer en samensteller van het fotoboek t.w. Harry Pieters. Verder op speciale uitnodiging Adriane Keulen sinds 2018 wethouder gemeente Heerlen o.m. buurtgericht werken in haar portefeuille. Namens de bewoners was aanwezig mevrouw Latten, geboren in 1924 en voor zover bekend heeft zij de geschiedenis helemaal meegemaakt. Als reden voor haar hoge leeftijd gaf ze als advies aan: niet roken en drinken. Aanwezig ook Callie Steijaert voorzitter/secretaris van Stichting, Wijkraad Heksenberg/Pronsebroek en redactioneel ook verbonden aan ParkstadActueel, Nienke Jacobs opbouwmedewerkster Buurtsteun Heksenberg en echtpaar Truus en Kleis Adema zijnde de ondersteuners van het project “Rondom den Heksenberg”.

Wie is de persoon Harry Pieters? Welnu, zijn grote hobby en levenswerk is o.a. het verzamelen van historische foto’s en het produceren van boeken waarbij o.a. de boekwerken 75 jaar Gerardus Majella Kerk Heksenberg. Verder schreef en werkte hij mee aan het bekende boek Heksenberg vroeger, met maar liefst 700 verkochte exemplaren. Dit boekwerk waar hij toch wel enkele jaren met name in de wintermaanden aan heeft gewerkt wordt opgedragen aan en is nu met name bedoelt als een stukje afleiding en een lichtpuntje voor alle bewoners van de wijk die het in deze tijd erg moeilijk hebben en dreigen te vereenzamen als gevolg van de Corona pandemie.

Mede dank zij de ruimhartige ondersteuning van een aantal maatschappelijk betrokken ondernemers uit deze wijk e.o. is de verkoopprijs slechts 15 euro en verkrijgbaar bij zaak Tabak & Gemak Winkelcentrum Heksenberg en in Heerlerheide bij zaak Primera. Fotoboek “Rondom den Heksenberg”, is een stukje verleden voor heden oftewel 100 jaar fotografische herinneringen over het ontstaan van een gehucht tot woonwijk. Heksenberg is een sociaal hechte buurt, die vooral is ontstaan door de opkomst van de mijnindustrie. Toch gaat de geschiedenis van de buurt terug tot in de prehistorie. Alle wetenswaardigheden over het heidegebied waaruit de buurt is ontstaan.

Het eerste fotoboek Rondom den Heksenberg werd officieel door samensteller en initiatiefneer Harry Pieters overhandigd aan Heerlens wethouder Adriane Keulen die zeer ingetogen was over dit fotoboekwerk. Zie de foto’s de foto’s. Kortom, het was door de Coronamaatregelen een passende, maar niettemin gezellige bijeenkomst bedoeld als een dankjewel voor samensteller/initiatiefnemer Harry Pieters.

 

Foto’s: Callie Steijaert

 

Geef een reactie