Kranslegging als zijnde de herdenking aan de mijnwerkersstaking van 1943 in Heerlerheide

 

Morgen maandag 3 mei staat de algemene begraafplaats Heerlerheide, zoals bekend gelegen aan de plaatselijke Kampstraat, in het teken van een kranslegging behorende bij de herdenking van de mijnwerkersstaking van 1943. Ook voor deze herdenking is, vanwege corona, (noodgedwongen) gekozen voor een sobere bijeenkomst. Dientengevolge zal er om 13.00 uur bij de ingang van de Corneliuskerk een korte bijeenkomst worden gehouden en aansluitend gaat het aanwezige gezelschap naar de algemene begraafplaats. Hierbij aanwezig, gezien de coronaomstandigheden, slechts een beperkte groep personen. Deze groep wordt gevormd door scholieren uit middelbaar en lager onderwijs, diverse historische voertuigen, enkele in mijnwerkers outfit gestoken (oud)-kompels evenals een trompettist voor vertolking van o.m. de Last Post.

In herinnering met dank aan Heerlen vertelt. Zoals bekend was in het voorjaar van 1943 de spanning onder de Zuid-Limburgse mijnwerkers om te snijden, terwijl de mijndirecties geen medewerking verleende aan een reeks productie verhogende maatregelen. De toenmalige Duitse generaal Christiansen vaardigde op donderdag 29 april 1943 een proclamatie uit dat alle ex-militairen zich moesten melden aangaande de Arbeitseinsatz in Duitsland. Genoemde proclamatie had geen effect en er massaal werd overgegaan tot mijnwerkers stakingen. Dit viel uiteraard niet in goed aarde bij de Duitse bezetters. Zij bespraken dan ook de mogelijkheden om over te gaan tot standrechtexecuties, welke vervolgens dan ook daadwerkelijk werden doorgevoerd. Op zondag 2 mei 1943 (vandaag eveneens op een zondag 2 mei 2021, precies 78 jaar geleden) vonden dan ook in het heidegebied De Hamert bij Venlo de eerste  zeven executies plaats. Onder de slachtoffers bevonden zich drie mijnwerkers t.w. Reinier Savelsberg en Meinardus Tempelaars uit Heerlerheide en Toussaint uit Hoensbroek. Vervolgens werden ze in een geheim massagraf “gedumpt”.

Overigens hebben basisschool De Schacht Heerlerheide en het Bernardinuscollege Akerstraat Heerlen al vanaf 1985 het Mijnwerkersmonument in Heerlerheide geadopteerd. Nu anno 2021 wordt genoemde adoptie gesymboliseerd door, zoals morgen maandag 3 mei als traditie zijnde ook het geval is, een kranslegging bij het monument vooraan gelegen op de begraafplaats te Heerlerheide.

Archieffoto: B van Bohemen/NIOD

Geef een reactie