Hoofdmenu

Wat is volgens u de mooiste wegberm van het Geuldal?

 

 

 
Doe mee aan de verkiezing! In de maand mei staan wegbermen in volle bloei. De gemeente Gulpen-Wittem en Valkenburg aan de Geul organiseren een verkiezing voor de Mooiste wegberm van het Geuldal. Het doel is om bewustwording over het belang van planten in wegbermen te vergroten. In de maand mei kunnen deelnemers hun favoriete wegberm fotograferen en online indienen voor de competitie.Het Geuldal kent een geweldige diversiteit aan planten, ook in de wegbermen. In de gemeenten Gulpen-Wittem en Valkenburg aan de Geul wordt het maaibeheer aangepast zodat wegbermen langer in bloei staan. De variatie aan insectensoorten neemt daardoor toe. En dat zorgt weer voor een betere bestuiving van planten én het versterken van de lokale biodiversiteit.

Timing van het maaien. Wegbermen worden om de zoveel tijd gemaald. Dat is nodig voor de verkeersveiligheid en om ervoor te zorgen dat ze niet vol met brandnetels, braam of bomen komen te staan. Door niet alles tegelijk te maaien, blijven er bloeiende planten aanwezig. Dit is goed voor bijvoorbeeld bijen en andere insecten, die wegbermen kunnen gebruiken als leefgebied en verbindingszone tussen verschillende gebieden. Wilde bijen hebben het bijvoorbeeld moeilijk in Nederland. Maar ze zijn juist essentieel voor bestuiving van gewassen. Daarnaast kunnen bloeiende planten in wegbermen ook een lust zijn voor het oog. Dáár is deze verkiezing op gericht.

Verkiezing. Het initiatief ‘Boshommellandschap Geuldal’ heeft een wegbermverkiezing uitgeschreven om te onderzoeken welke wegbermen in het Geuldal het allermooist zijn. De berm moet zich bevinden in het Geuldal, langs een openbare weg of een pad, in een van de twee gemeenten. De mooiste inzendingen worden begin juni beloond met een leuke prijs. Voor meer informatie kijk op www.boshommellandschap-geuldal.nl.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno



« (Vorig nieuwsbericht)
(Volgend nieuwsbericht) »