Nieuw e-bike-deelsysteem in Parkstad met aansluiting op bestaand netwerk van Aken

 

 

Als onderdeel van het investeringsprogramma Regio Deal Parkstad Limburg worden het komende jaar 20 Velocity e-bike-deelstations, verspreid over heel Parkstad, gebouwd. Hiermee wordt aangesloten op het bestaande netwerk van 86 stations die er al zijn in Aken en omgeving, waaronder een in Vaals.  Het netwerk vormt een aantrekkelijk, duurzaam en betaalbaar alternatief voor grensoverschrijdend verkeer in het hele gebied Parkstad – Aken.

In Aken is er al een e-bike-deelsysteem met 86 stations waar elektrische fietsen kunnen worden opgehaald of achtergelaten. De geplande laadstations in Parkstad worden aangesloten op dit netwerk. Het is een aantrekkelijk, duurzaam en gezond alternatief voor de auto op afstanden tot zo’n 20 kilometer. In eerste instantie gaat het om 5 laadstations die er, in aanvulling op het laadstation dat er al is, bijkomen in Kerkrade. De overige laadstations in Parkstad zijn als volgt verdeeld:  8 in Heerlen, 2 in Beekdaelen, 2 in Voerendaal, 1 in Landgraaf, 1 in Brunssum en 1 in Simpelveld. In totaal worden 80 e-bikes verdeeld over deze 20 laadstations. De ambitie is om op termijn het e-bike-deelsysteem uit te breiden binnen Parkstad Limburg en mogelijk op te schalen naar andere delen van de Euregio, waardoor één e-bike deelsysteem ontstaat met aansluiting over de landsgrenzen heen.

Met de Regio Deal Parkstad Limburg investeren we in de verduurzaming van zowel onze lokale alsook grensoverschrijdende mobiliteit. Die bovendien voor iedereen toegankelijk is. Het e-bike-deelsysteem is een belangrijke stap in dit proces.  Charles Claessens, Portefeuillehouder Mobiliteit Stadsregio Parkstad Limburg – wethouder Heerlen

Goede aansluiting op het bestaand openbaar vervoer. Het in Aken ontstane en vanuit het tweelanden-bedrijventerrein Avantis opererende Velocity Mobility is een expert op het gebied van e-bike-deelsystemen. Het systeem is in Aken integraal onderdeel van het bestaande OV-netwerk. Velocity Limburg B.V. is gelieerd aan het Duitse moederbedrijf, waardoor deze kennis en ervaring meegenomen worden bij de aanleg en het beheer van het netwerk in Parkstad.

We zijn er trots op dat ons duurzaam mobiliteitsconcept ook bij onze buren in Parkstad Limburg wordt geïmplementeerd waardoor het grensoverschrijdend verkeer op lokaal niveau een impuls krijgt.

 Achim Kampker Professor RWTH Aken leerstoel e-mobiliteit – initiatiefnemer Velocity

Realisatie met steun van de Regio Deal Parkstad Limburg. Via het programma Regio Deal Parkstad Limburg investeren het Rijk, de Provincie Limburg en Stadsregio Parkstad Limburg samen in de regio om de brede welvaart te verbeteren. Wezenlijk onderdeel van de aanpak via de Regio Deal is om vraag en aanbod binnen de arbeidsmarkt, ook over de grenzen heen, beter op elkaar te laten aansluiten en kansen, juist ook die zich voordoen door de grensligging, te grijpen. Bij de uitvoering wordt samengewerkt met betrokken maatschappelijke partners en het bedrijfsleven. In dit geval zijn dat vanuit Nederland Velocity Limburg B.V. en van de Duitse kant Velocity Mobility GbmH Aachen, een aftakking van de RWTH Aken. Tevens wordt het project ondersteund vanuit de Europese Unie via het zogenaamde Interreg EMR project ECON.

Foto Velocity Mobility

 

 

Geef een reactie