Samenwerking OU en gemeente om ouderen de digitale snelweg op te helpen.

 

 

Facetimen met vrienden of kleinkinderen, online boodschappen bestellen, digitaal financiële zaken regelen… Het klinkt heel logisch, maar voor veel 65-plussers is het alles behalve gesneden koek. Goede reden voor de gemeente Heerlen en de Open Universiteit om de handen ineen te slaan. Het doel: ouderen bereiken die nog niet digitaal actief zijn en ze wegwijs maken in de digitale wereld. Kortom Senior Digi Vaardig: een buurtgericht programma met cursussen voor 65-plussers. De OU gaat het effect onderzoeken met een voor- en na peiling.

 

Senioren digitaal vaardig maken. De gemeente Heerlen en de Open Universiteit gaan aan de slag om 65-plussers met een combinatie van off- en online activiteiten bekend te maken met de digitale mogelijkheden. De deelnemers krijgen praktische informatie toegestuurd en kunnen deelnemen aan activiteiten in de eigen buurt. Daarbij sluiten ze aan bij al bestaande initiatieven. Denk aan een iPad-cursus in een bibliotheek of buurtcentrum, of een cursus digitaal bankieren.

Promovenda Rosa Krause en kartrekker van het project: “We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Door te kijken naar wat er al is, kunnen we ontdekken of wij nog iets missen in het aanbod en of een andere aanpak wellicht beter werkt. In de video vertellen we meer over onze aanpak en de samenwerking met de gemeente Heerlen.”

Digitalisering niet meer weg te denken. Wethouder Adriane Keulen (Integraal Ouderenbeleid) onderstreept het belang van Senior Digi Vaardig. “Digitalisering is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en verandert onze stad de komende jaren ingrijpend. Iedereen moet mee kunnen blijven doen en daar hoort internet nu eenmaal bij. Veel ouderen zijn al digitaal actief, maar er is een groep ouderen die onbekend of onzeker is met digitale middelen. Toch mag de digitale snelweg voor onze inwoners geen doodlopende weg zijn. Daarom willen wij inwoners helpen om beter en veiliger om te kunnen gaan met internet en sociale media. Mee kunnen doen, in contact blijven, zelf zaken zelf regelen en de regie in eigen handen houden, dat geeft vrijheid en een goed gevoel. En dat gunnen we iedereen.

Praktisch en dichtbij. Het programma Senior Digi Vaardig is vooral praktisch van insteek, richt zich specifiek op 65-plussers en wordt aangeboden in de buurten zelf. De activiteiten starten, vermits de Corona omstandigheden het toelaten, op vrijdag 4 juni in de buurt Heksenberg-Pronsebroek. Oorspronkelijk zou het programma plaats vinden in Wijkcentrum Heksenberg-Pronsebroek Mgr Feronstraat 51. Maar door omstandigheden wordt het programma verplaatst naar Gemeenschapshuis Heksenberg Hei Grindelweg. Genoemd programma wordt dan gehouden elke woensdag van 09.00-12.00 uur of op de donderdag van 13.30-16.00 uur. Later dit jaar komt het programma naar de buurten Caumerveld-Douve Weien en Hoensbroek-Centrum De Dem. Inmiddels hebben alle 65 plussers van Heksenberg/Pronsebroek de uitnodiging en uitvoerige informatie ontvangen.

Het programma Senior Digi Vaardig maakt deel uit van het project Let’s get digital van de vakgroep Gezondheidspsychologie [www.ou.nl/gezondheidspsychologie-voor-iedereen ] van de Open Universiteit. Dit project kadert in onderzoeksprogramma De veilige stad (www.ou.nl/de-veilige-stad ].

Bekijk de video voor meer informatie over de aanpak van ‘Senior Digi Vaardig’
https://player.ou.nl/wowzaportlets/embed?production=BnAN8S2.  Of bezoek de website www.ou.nl/sdv

Foto Gemeente Heerlen

 

 

 

Geef een reactie