Categorie A mannen vanaf seizoen 2021/2022 toegankelijk voor vrouwen

Met ingang van het seizoen 2021/’22 is het voor vrouwen in het amateurvoetbal mogelijk om uit te komen in de categorie A bij de mannen. Hiermee creëert de KNVB voor vrouwen een nieuwe mogelijkheid om altijd een passende plek te vinden in het voetballandschap. Dat vrouwen voortaan ook in de A-categorie bij de mannen kunnen uitkomen, is een historisch moment voor het amateurvoetbal in Nederland én wereldwijd.

We willen dat meiden en vrouwen op basis van hun kwaliteiten en eigen ambities een passende plek in het voetballandschap vinden.

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB: “Gemengd voetbal was in Nederland tot dusver mogelijk in de gehele jeugd. Zodra vrouwen echter de seniorenleeftijd bereikten, moesten zij kiezen tussen spelen in een vrouwencompetitie of gemengd blijven spelen in de B-categorie. Wij zien op basis van de huidige tijdsgeest en recente onderzoeksresultaten geen reden meer om daaraan vast te houden en kiezen voor gelijkwaardigheid en diversiteit. We willen dat meiden en vrouwen op basis van hun kwaliteiten en eigen ambities een passende plek in het voetballandschap vinden.”

Verenigingen, speelsters en de bond trekken hierin gezamenlijk op. De KNVB biedt alle verenigingen die een speelster willen laten voetballen in een team in de A-categorie bij de mannen een begeleidingstraject aan. We geven verenigingen ondersteuning, advies en handvatten om speelsters zo goed mogelijk te begeleiden. Dit gebeurt op basis van ervaringen die zijn opgedaan in eerder onderzoek en een pilot bij vierdeklasser vv Foarút. Op deze manier kunnen verenigingen, speelsters en de KNVB de ontwikkelingen op de voet volgen en waar nodig aanpassingen doen. Verenigingen hoeven geen dispensatie aan te vragen.

De KNVB start in het seizoen 2020/’21 in samenwerking met vv Foarut een pilot om vrouwen in het amateurvoetbal mee te laten doen in categorie A bij de mannen. Ellen Fokkema (19) krijgt dispensatie om in het eerste mannenteam van vv Foarut, dat uitkomt in de vierde klasse, mee te voetballen. Naar aanleiding van de resultaten van de pilot zal de KNVB evalueren of er een goede basis is om vrouwen en mannen uiteindelijk gemengd in categorie A te laten voetballen, en de reglementen daarop definitief te wijzigen.

Meiden kunnen nu vanaf de jongste pupillen tot en met Onder 19 gemengd voetballen. Zodra jongens echter vanuit Onder 19 doorstromen naar categorie A van de mannen, dan wordt de vrouw gedwongen in categorie B bij de mannen of in een vrouwenteam te gaan voetballen. Door op individuele basis dispensatie te verlenen en goed te monitoren, zoals nu bij vv Foarut gaat gebeuren, kan de KNVB in de toekomst een goede visie formuleren op dit vraagstuk, maar zo ook de vrouwen die daarvoor in aanmerking komen de ruimte geven om het spelen in categorie A te ervaren.

bron KNVB en Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

Geef een reactie