Hoofdmenu

Senior Digi Vaardig gestart in Heksenberg-Heerlen Cursus bedoeld als hulp in de digitale wereld voor 65-plussers

Het is inmiddels al weer een poos geleden dat de Open Universiteit als initiatiefnemer in samenwerking met de gemeente Heerlen de handen ineen hebben geslagen. Uiteraard was hiertoe een goede reden voorhanden en wel het gegeven dat ze ouderen, c.q. 65-plussers, wilde bereiken die nog niet digitaal actief zijn om hun vervolgens wegwijs te maken in de digitale wereld. Dit onder de benaming Senior Digi Vaardig. Dientengevolge werd een buurtgericht programma met cursussen voor 65 plussers opgezet. Het klinkt logisch dat ook ouderen willen facetimen met vrienden en/of zeker met hun kleinkinderen, online boodschappen bestellen en zelfs digitaal hun financiële zaken regelen. Maar voor veel 65-plussers is het (nog) een brug te ver.

Met het Senior Digi Vaardig programma/cursussen hoopt de initiatiefnemer OU, i.s.m. gemeente Heerlen, verandering in te kunnen brengen. Ook een aantal (welzijns)-organisaties en vrijwillige organisaties zoals Alcander, Burgerkracht Limburg, Cubiss, Hogeschool Zuyd, KBO Heerlen, Knoppenwinkel, Omnibuzz, Rabobank, Schunck Bibliotheek, SeniorWeb, SNS bank en STAND-BY Heerlen geven hiertoe mee invulling aan het programma.

Dientengevolge zijn zij onlangs gestart om 65-plussers bekend en vertrouwd te maken met een combinatie van off-en online activiteiten aangaande de digitale mogelijkheden. De deelnemers krijgen/kregen als ondersteuning praktische informatie, c.q. vragenlijst, toegestuurd. Overigens bestaat het onderzoeksteam van de Open Universiteit uit (onderzoeker) Rosa Krause en (projectleider) Prof.dr. Lilian Lechner.

Overigens is het programma Senior Digi Vaardig vooral praktisch van insteek, richt zich specifiek op 65-plussers en wordt aangeboden in de buurten zelf. De buurt/wijk Heksenberg/Pronsebroek had de “eer” om als eerste buurt/wijk het programma Senior Digi Vaardig te kunnen presenteren. Oorspronkelijk zou het programma, welke duurt van afgelopen 4 juni tot en met 11 juli, gehouden worden in Wijkcentrum Heksenberg/Pronsebroek gelegen aan de Feronstraat 51 en thuishaven van Stichting Wijkraad Heksenberg/Pronsebroek. Maar genoemd Wijkcentrum gaat door omstandigheden op zeer korte termijn dicht en zal Stichting Wijkraad Heksenberg/Pronsebroek naar gemeenschapshuis Heksenberg Hei Grindelweg verkassen.

Dus besloot uiteraard de organisatie van Senior Digi Vaardig eveneens naar genoemd gemeenschapshuis Heksenberg over te gaan. Hier vond vrijdag 4 juni de “aftrap” plaats, dit met een goed bezochte informatiemiddag. Eerste doelstelling uiteraard om kennis te maken met betrokken organisaties die cursussen aanbieden Een gezellige middag met wijkgenoten dus en….onder het genot van een kopje koffie en smakelijke Limburgse vlaai.

Het openingswoord en welkom werd verricht door Prof.dr. Lilian Lechner, ook in presentatie bijgestaan door Rosa Krause. Mede namens Gemeente Heerlen onderstreepte Adriane Keulen (wethouder Integraal Ouderenbeleid, Burgerbetrokkenheid en Publieke Dienstverlening en ook als gewaardeerde buurtwethouder van Heksenberg/Pronsebroek) het belang van Senior Digi Vaardig, omdat volgens haar digitalisering niet meer weg te denken is uit de huidige maatschappij. Communiceren is van groot belang. Ze hoopte dan ook dat dit programma goed gaat bevallen. Samen sterk en blijf gezond en dat er mooie verbindingen eruit zullen komen.

Verder werd ook tekst en uitleg verstrekt de vertegenwoordigers van Schunck Bibliotheek, Knoppenwinkel , SNS-bank en Omnibuzz. Laatstgenoemde gaf aan dat Omnibuzz, opgericht 10 december 2016, per dag 32000 personen vervoert, veelal via de WMO.  Adriane Keulen haakt hierop handig in en vroeg om enige uitleg te verstrekken over de WMO. Hieraan werd door Omnibuzz natuurlijk gehoor gegeven. Wethouder Adriane Keulen liet ook weten dat zeer binnenkort een Buurtbus/Bus Plus van start zal gaan. Met een knipoog naar Omnibuzz dat dit nieuwe vervoer geen concurrentie is voor Omnibuzz. Ook brak Adriane Keulen een lans voor de Stadsdeelwinkel om deze weer te openen, evenals herinvoering van de gemeentelijke Stadskrant belangrijk voor de communicatie tussen gemeente en burgers.

Kortom, het was ongetwijfeld met dank aan de initiatiefnemers van Senior Digi Vaardig een geslaagde informatiemiddag en was de eerste stap gezet. Dit zal nu tot en met 11 juli haar vervolg krijgen voor hele programma, c.q. digitale cursussen t.b.v. de 65-plussers. Na Heksenberg/Pronsebroek zal later dit jaar het programma naar de buurten Caumerveld-Douve Weien en Hoensbroek-Centrum De Dem komen.

Foto’s: Callie Steijaert