De eendjes voeren, we zijn er allemaal groot mee geworden. Maar te veel brood eten is  niet gezond voor eenden. Brood is geen natuurlijk voedsel, het is te eenzijdig, waardoor ze voedingsstoffen missen en dat is slecht voor hun immuunsysteem: ze worden dus eerder ziek. Beschimmeld brood is zelfs giftig voor ze. Daarbij is het niet nodig om watervogels te voeren. Eenden eten ‘s winters vooral gras, waterplanten en kleine waterdiertjes en die kunnen ze prima vinden: veel gezonder!

Nog een tegenargument: grote hoeveelheden brood blijven vaak liggen en dat trekt niet alleen watervogels aan, maar ook ratten en muizen.

Brood is niet alleen slecht voor eenden. Resten brood lossen op in het water en hierdoor wordt het water voedselrijker met blauwalg, kroos en vissterfte als gevolg. Ook de extra hoeveelheid eendenpoep draagt daar aan bij, want waar veel eenden samenkomen om te eten, wordt er ook veel gepoept. En wie wil er nou vies, stinkend en troebel water?

Wil je toch de eendjes voeren? 

​We gaan niet verbieden om de eendjes te voeren. Maar doe het met gezond verstand:
• Voer zo min mogelijk brood. Een stukje brood kan geen kwaad, maar geen hele broden.
• Voer ze doperwten, mais of graan, zoals kippenvoer.
• Voer niet te veel, het moet opgaan waar je bij staat.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

Geef een reactie