Hoofdmenu

Keeperstrainer Sieb Dijkstra (54) ,,In het veld compleet gestoord, daarbuiten een zachtaardige reus”

In zijn jonge jaren keepte Sieb Dijkstra bij Roda JC. Hij maakte in de jaren daarna vele omzwervingen, heeft dus een brok aan ervaringen opgedaan. Tegenwoordig is Sieb, inmiddels 54, gehuwd met Claudia Dijkstra-Bemelmans  en trotse vader van Alysia, Tyara, Dailey, Tahné,, Chyara, keeperstrainer, momenteel bij vv Schaesberg. Na zijn vertrek bij Fortuna Sittard is hij op zoek naar een nieuwe (prof)club. Wie zich Sieb Dijkstra voor ogen kan halen, weet dat we het van doen hebben met een boom van een kerel, een imposant figuur mag je rustig zeggen. Ergens in het interview, bij de vraag of keepers een beetje gek moeten zijn, komt hij met een echte uitsmijter. Met een glimlach: ,,Je wordt natuurlijk niet voor niets doelman he, ha, ha. Als ik naar mezelf kijk, ik was binnen de lijnen natuurlijk compleet gestoord, erbuiten was ik dan weer die zachtaardige reus”.

Momenteel is Sieb Dijkstra actief bij vv Schaesberg. Hij vertelt ons dat hij bij die club actief is bij de coördinatie van het hele keepersgebeuren, het ondersteunen en aansturen van de keeperstrainers. Bovendien geeft hijzelf wekelijks training aan talentvolle (jeugd)keepers. Ondertussen is hij op zoek naar een nieuwe uitdaging als keeperstrainer, bijvoorbeeld, na zijn afscheid bij Fortuna Sittard, bij een profclub.

De eigen jeugd

Dan gaan we terug in het verleden, naar het begin van het voetballeven van Sieb Dijkstra. Geen enkel jongetje lijkt te willen beginnen als keeper, ook hij niet. We laten hem zelf aan het woord. Sieb: ,,Op m’n 8e ben ik bij Roda JC begonnen op de E1. Ik heb op verschillende posities gespeeld, van rechtsback tot spits, om uiteindelijk dan toch keeper te worden. Doordat ik regelmatig als veldspeler had gespeeld, was mijn voetballend vermogen goed ontwikkeld. De regel in 1991 -vanaf toen mochten keepers de bal niet meer in de handen pakken bij een terugspeelbal- heeft mij dan ook geen windeieren gelegd.”

Reis langs clubs

Een heel rijtje clubs kwam voorbij in het keepersleven van Sieb Dijkstra. Wie Roda JC (1988-1991), AZ Alkmaar(1989-1990), Motherwell FC(1991-1994), QPR(1994-dec. 1996), Bristol City (seizoen 1995-1996), Wycombe Wanderers (seizoen 1995-1996), Dundee United (dec 1996-1999), RBC Roosendaal (1999-2001) en Germania Teveren (2001-2005) op zijn cv heeft staan, mag terugkijken op een indrukwekkende rijkelijk diverse keepersloopbaan. En dan maak je natuurlijk ook de nodige mooie dingen mee, terwijl je ook te maken krijgt met decepties. Sieb Dijkstra somt de hoogtepunten, het zijn er niet weinig, op. Hij steekt van wal: ,,Twee keer ben ik gekozen tot Schots keeper van het jaar, als keeper van Motherwell FC in 1994 en als goalie van Dundee United in 1997. Dan is er mijn transfer naar QPR, destijds uitkomend in de Engelse Premier League. Ook in mijn herinnering staat gegrift de Schotse cupfinale tegen Celtic in 1997. Vanaf december 1996 tot einde seizoen van dat seizoen had ik in 22 wedstrijden 14 clean sheets en bleven we 19 wedstrijden ongeslagen. We klommen van de voorlaatste naar de derde plek van de League en kwalificeerden ons voor de Europa League. Uiteraard was er, In 2000, de promotie met RBC Roosendaal naar de eredivisie, voor het eerst in de geschiedenis van de club.”

Tot zover de hoogtepunten. Wat betreft de teleurstellingen valt het wel mee. Het blijft bij: ,,Teleurstellend waren het afketsen van een transfer naar Newcastle United in het seizoen 1994-1995 en natuurlijk de degradatie met RBC Roosendaal in 2001.’

Supporters

We hebben al kunnen lezen dat een groot deel van het voetballeven van Sieb Dijkstra zich in het Verenigd Koninkrijk heefft afgespeeld. We vragen hem naar zijn ervaringen in Engeland en Schotland, met name zijn eigen beleving en die van de supporters. Sieb blijkt nog steeds onder de indruk. Hij zegt: ,,Geweldige ervaring. Ik word nog steeds op handen gedragen daar. Als je daar wat hebt neergezet is dat voor eeuwig, een heel groot contrast met Nederland. Wat ik mooi vond en vind om te zien is dat hele gezinnen/families gezamenlijk naar wedstrijden gaan, helemaal uitgedost in de kleuren van hun geliefde club.”

Trainers

Als je, zoals Sieb Dijkstra, een lange lijst van clubs hebt ‘afgewerkt’, dan ben je een nog langere lijst aan trainers tegengekomen. Als we vragen naar zijn ervaringen met al die oefenmeesters, reageert Sieb als volgt: ,,Met Tommy McLean had ik wel een speciale band. Hij is toch degene die mij bij Motherwell FC heeft laten debuteren. Ik moest destijds de concurrentiestrijd aangaan met Dundee United-legende Billy Thomson. Uiteindelijk kwam ik er als winnaar uit de tweestrijd tevoorschijn. Toen McLean later trainer werd van Dundee United heeft hij me weer naar die club gehaald. Bij QPR heb ik met Gerry Francis en Bruce Rioch samengewerkt, waren ook beiden toptrainers. Bij RBC Roosendaal werkte ik met Robert Maaskant samen. Met hem had ik eerder nog gespeeld bij Motherwell FC.”

Goede doelman

Veldspelers in het voetbal hebben specifieke eigen kwaliteiten. Een aanvaller moet over andere eigenschappen beschikken dan een verdediger, van een middenvelder wordt weer wat anders verwacht. En dan hebben natuurlijk nog de keeper. ,,Die moet een beetje gek zijn”, hoor je wel eens. Maar ook onder doelmannen ken je nog diversiteit, denk maar aan de lijnkeeper of juist hij die zijn strafschopgebied beheerst, de goalie met de geweldige reflexen of de imposante reus die spitsen angst aanjaagt. Wat heeft een goede keeper volgens Sieb Dijkstra nodig? De uitleg: ,,De moderne keeper moet allround zijn. Het begint al met een goede uitstraling. Een goeie keeper moet dominant aanwezig zijn. Hij moet in de coaching duidelijk aanwezig zijn om z’n verdedigers goed te kunnen aansturen. Verder moet hij natuurlijk goed kunnen anticiperen op verschillende spelsituaties. Z’n positiespel is in dezen dan ook heel cruciaal. Een allround keeper beheerst natuurlijk ook z’n voetballend vermogen. Een goeie mentale weerbaarheid is ook een belangrijk aspect. Of keepers een beetje gek moeten zijn? Je wordt natuurlijk niet voor niks keeper hè, haha. Als ik naar mezelf kijk was ik natuurlijk compleet gestoord in het veld, maar erbuiten was ik dan weer die zachtaardige reus.”

Van doelman naar keeperstrainer

Hoewel het niet vreemd is natuurlijk, vragen we waarom hij na zijn actieve loopbaan besloot keeperstrainer te worden. Onze gesprekspartner vertelt daarover: ,,Omdat ik in het keepersvak actief wilde blijven en mijn ervaringen wilde overbrengen op keepers. Daarbij vind ik het fantastisch om op het trainingsveld te staan. Buiten dat geeft het mij veel voldoening om de mooie ontwikkeling van keepers te zien. Neem bijvoorbeeld Alexei Koselev, die als een ‘nobody’ binnen kwam bij Fortuna Sittard. Met hem ben ik gelijk aan de slag gegaan om te werken aan zijn verbeterpunten. Buiten de trainingen op het veld heb je natuurlijk ook te maken met de privé-situatie en de gemoedstoestand buiten het veld. Dat moet ook allemaal goed zijn, wil een keeper optimaal kunnen presteren. Iedere dag keihard trainen en het uiterste uit hem zelf halen hebben ervoor gezorgd dat hij in twee seizoenen door de supportersclub is verkozen tot MVP en is uitgegroeid is tot een hele stabiele en betrouwbare sluitpost. Yanick van Osch kwam als  vierde keeper van PSV naar Fortuna. Ook met hem heb ik een plan van aanpak gemaakt. Vervolgens heeft deze jongen zich fantastisch doorontwikkeld, met als resultaat dat hij sinds afgelopen oktober eerste keeper is.”

Keeperstrainer Sieb Dijkstra

Dan komen we op de vraag wat de eigenschappen zijn van de keeperstrainer die in Sieb Dijkstra steekt. Anders geformuleerd, hoe ziet zijn profiel als oefenmeester van goalies er uit. Sieb legt uit hoe hij tewerk gaat: ,,Ik ben iemand die het beste uit de keepers haalt. Door middel van een profielschets (kwalitatieve vaardigheden, mentale weerbaarheid etc.) maak ik een plan van aanpak en ga dan meteen aan de slag om te werken aan de verbeterpunten van iemand. Buiten dat is het natuurlijk ook belangrijk om aandacht te blijven besteden aan iemands sterke punten. Daarnaast evalueer ik na iedere wedstrijd de prestaties van desbetreffende keeper, aan de hand van videobeelden. Op basis daarvan bereid ik dan weer de gewenste keeperstraining voor. In zijn algemeenheid zijn bij een keeperstraining intensiteit en explosiviteit, gecombineerd met snel voetenwerk, belangrijk. Daarbij vind ik het van belang dat de oefenvormen gecontroleerd en geconcentreerd worden uitgevoerd.”

Wereldkeepers

Het voetbal kende vele grootheden, op alles posities in het veld, dus ook in de goal. Je kunt urenlang discussiëren over wie nu de beste keeper is, meestal word je het niet eens. Als we Sieb Dijkstra, die toch enig recht van spreken heeft, vragen wie in zijn ogen de beste is, blijkt hij er niet echt eentje tussenuit te kunnen of willen plukken. Geweldige keepers in zijn visie zijn of waren, om er maar een paar te noemen, Jan van Beveren, Lev Yashin, Dino Zoff, Peter Schmeichel, Oliver Kann, Gianluigi Buffon, Iker Cassilas, Edwin van der Sar, Manuel Neuer, Thibault Courtois. Als we vervolgens vragen wie in de ‘kist’ van het Nederlands elftal moet staan, is het antwoord kort en bondig: ,, Maarten Stekelenburg”.

Fortuna Sittard

We kunnen er niet omheen. Nog niet lang geleden vertrok Sieb Dijkstra als keeperstrainer bij Fortuna Sittard. Dat ging niet over de spreekwoordelijke rode loper. We stellen de vraag of het een teleurstelling was. De reactie van Sieb: ,,Natuurlijk is het een grote teleurstelling, zeker als je ziet hoeveel keepers ik beduidend beter heb gemaakt in de afgelopen vijf jaar. En dan word je op zo’n manier aan de kant geschoven. Dat is enorm frustrerend. Ik zal ten alle tijde achter mijn visie en werkwijze blijven staan. Dat is wellicht ook mijn valkuil, want ik ben absoluut geen meeloper!”

Dijkstra Siep (of is het toch Siep) en Ron krantenartikel uit september 1983 LD

Andere loopbaan

Ooit speelde Sieb Dijkstra samen met broer Ron bij RKTSV. Op enig moment scheidden hun voetbalwegen. Sieb kwam in het betaald voetbal terecht, Ron bleef bij de amateurs, hij speelde onder meer bij RKONS, één van de voorlopers van vv Schaesberg. Over het verschillende vervolg zegt Sieb: ,,Klopt, ik heb één seizoen samen met Ron gespeeld bij RKTSV (1983-1984) en natuurlijk heeft hij ook tot en met de A1 bij Roda JC gespeeld. Ik heb hem vaker gezegd dat hij genoeg kwaliteiten had om het tot prof te schoppen. Helaas hadden destijds andere prioriteiten zijn voorkeur, echt doodzonde. Ik daarentegen wilde ten koste van alles prof worden en dat is me dus uiteindelijk dus ook gelukt.”

Als een profclub nog een keeperstrainer zoekt, Sieb Dijkstra is beschikbaar.

Foto’s®ParkstadActueel/Lucho Carreno