Hoofdmenu

Roda 1962 lanceert unieke lesstof voor basisscholen in Parkstad

Ledenvereniging Roda 1962 wil het erfgoed van Roda JC dichter bij de jeugd in de regio brengen. Daarom brengt Roda 1962 een unieke lesbrief uit voor basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8. De lesbrief wordt gekoppeld aan het magazine van de vereniging. In mei hebben alle leden van Roda 1962 het nieuwe ledenmagazine ‘d’r Koempel’ ontvangen. Het magazine is nieuw leven ingeblazen door de ledenvereniging en heeft een redactie van zo’n 25 Roda JC fans. In het magazine schrijven zij over de rijke historie, het erfgoed en de cultuur van Roda JC.
Aan het magazine koppelt de redactie nu ook een lesbrief voor alle basisschoolleerlingen in Kerkrade in de groepen 7 en 8. Aan de hand van deze lesbrief wordt onder meer aandacht besteed aan ‘begrijpend lezen’ en ‘taal en spelling’. De lesbrief bevat daarnaast een escape-room waarbij leerlingen via het magazine het mysterie van de – bij het verwijderen van het kunstgras in het Parkstad Limburg Stadion – gevonden kist mogen oplossen.
Marc Schaefer, hoofdredacteur: “Door het magazine te koppelen aan concrete lesbrieven leveren wij een bijdrage om de cultuur en rijke historie van Roda JC weer iets dichter bij de jeugd te brengen. Het unieke is dat een lesbrief dusdanig is geschreven dat het een reguliere les 1-op-1 kan vervangen. Het zou fantastisch zijn als kinderen, mede doordat ze er tijdens schooldagen mee bezig zijn, de weg naar de club en het stadion weer iets makkelijker weten te vinden.”
Sven van der Linden, eindredacteur en verantwoordelijk voor de aansturing van de educatieve werkgroep: “Bij het samenstellen van het lesmateriaal is rekening gehouden met de SLO- én Cito-doelen voor de groepen 7 en 8 uit het basisonderwijs. De lesbrieven zijn op diverse manieren in te zetten: klassikaal, zelfstandig en zelfs als huiswerk. In eerste instantie hebben wij alle scholen in Kerkrade aangeschreven en aangesloten. In de toekomst hopen wij verder uit te breiden naar de rest van Parkstad, een gedeelte van het Heuvelland en daarnaast hebben wij zelfs al een telefoontje mogen ontvangen van een school uit het voortgezet onderwijs.”
Roda 1962 ziet zichzelf als vereniging voor alle supporters van Roda JC. Samen met alle leden versterken we de financiële positie van Roda JC, dragen we bij een aan gezonde toekomst en zien we onszelf als waakhond van het erfgoed, de cultuur en het voortbestaan van de club. Om dat te bewerkstelligen heeft Roda 1962 afspraken gemaakt met de Phoenix Groep, de Stichting Roda en de Directie en Raad van Commissarissen van Roda JC. Onderdeel van deze afspraken is een goedkeuringsrecht op beslissingen die gaan over de naamgeving, de clubkleuren en de speelstad van Roda JC. Daarnaast ziet het goedkeuringsrecht op de inrichting van de jeugdopleiding. Het goedkeuringsrecht geldt alleen dan wanneer Roda 1962 over tenminste 1.000 leden beschikt. Zo’n constructie is uniek in Nederland. Op dit moment telt Roda 1962 al zo’n 700 leden. Naast de lesbrief heeft Roda 1962 al vele online evenementen georganiseerd met oud-spelers en spelers uit de huidige selectie. Daarnaast heeft de vereniging onlangs een replica uitgebracht van het mooiste Roda JC-shirt allertijden.
Tekst en Foto Roda1962