Vandaag 13 Juli behandelt de gemeenteraad van Beekdaelen een motie die pleit voor verhoging van het wettelijk minimumloon naar 14 euro per uur. Als deze wordt aangenomen is Beekdaelen de 4de gemeente in Parkstad die zich hiervoor uitspreekt. Én de 14de Limburgse gemeente.

 In Parkstad voert ‘Parkstad voor 14’, onderdeel van de ‘voor 14’ campagne van FNV, al ruim een jaar campagne voor deze verhoging. De gemeente Brunssum, Heerlen, Kerkrade en Landgraaf hebben zich hier al voor uitgesproken.

John Kusters van ‘Parkstad voor 14’: ‘Toen het minimumloon werd ingevoerd, was de hoogte daarvan 65% van het gemiddelde inkomen. Omdat dát mínimaal nodig was om van te kunnen leven. In de jaren 80 is het minimumloon verlaagd en meerdere malen bevroren. Vervolgens is er niets meer gedaan om die achterstand in te halen. Eigenlijk zitten we nu nog met de gevolgen van de bezuinigingen van toen. Het minimumloon is nu namelijk nog maar 43% van het gemiddelde inkomen. Daar kun je helemaal niet van rondkomen.  Het is duidelijk dat de gemeenteraden in Parkstad goed de gevolgen zien van het te lage minimumloon. Al deze moties zijn met grote meerderheid aangenomen.’

 In Limburg steunen steeds meer gemeenten de verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur. De eerste gemeente was Valkenburg, daarna volgenden: Brunssum, Maastricht, Heerlen, Sittard-Geleen, Weert, Venlo, Roerdalen, Kerkrade, Stein, Landgraaf, Maasgouw en Roermond.

Hub Vluggen van ‘Parkstad voor 14’:  ‘Het is goed dat steeds meer Limburgse gemeenten zich uitspreken voor dit thema. Het zijn namelijk steeds de gemeenten die met allerlei lapmiddelen moeten proberen recht te zetten, wat er in Den Haag fout gaat. Al jarenlang. En dat dinsdag de 14de gemeente de kans heeft zich uit te spreken, vind ik symbolisch heel leuk. Maar eigenlijk zou iedere Limburgse gemeente dit moeten doen. Een beetje druk uitoefenen op Den Haag tijdens de formatie kan geen kwaad.’

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

 

 

Geef een reactie