Pretpark De Valkenier sluit deuren in verband met overstroming Valkenburg

 

Na twee corona-golven was het dit keer een letterlijke golf die ervoor zorgt dat de poort van De Valkenier – in ieder geval dit seizoen – gesloten blijft. Tijdens de overstroming die het Geul-stadje Valkenburg overviel, werd De Valkenier – op een steenworp afstand van het water – volledig overspoeld door het wassende water. Het volledige park stond in een laag van 1 meter water. Dankzij een uitgebreide schoonmaak door een groot team van medewerkers en vrijwilligers leek het aanvankelijk mogelijk om het park komend weekend weer te openen, maar een technische keuring en een nieuwe noodverordening gooien alsnog roet in het eten.

 

Het alsnog annuleren van het seizoen heeft meerdere redenen. Allereerst blijkt bij nadere inspectie dat verschillende attracties onderliggende technische en elektronische mankementen hebben, veroorzaakt door het water. Daardoor komen ze niet door de keuring en kan de veiligheid van de attracties op dit moment niet worden gewaarborgd. Daarnaast is er veel verontreinigd slib in het gebied rondom De Valkenier aangespoeld, wat een gevaar vormt voor de volksgezondheid. Daarom zijn (op verzoek van de GGD) verschillende gebieden, waaronder het wandelgebied tegenover De Valkenier, meegenomen in een nieuwe noodverordening van de burgemeester.

“Veiligheid van onze bezoekers staat voorop.” aldus Albert Otermans, oud-eigenaar van Pretpark De Valkenier, “daarom hebben we met pijn in ons hart besloten dat het park in 2021 niet meer open kan. Er is teveel schade om in korte termijn te kunnen herstellen. Daarnaast kan het slib tot twee maanden na de overstroming nog een gevaar voor de volksgezondheid vormen, omdat het vermengd is met rioolwater, frituurvet en chemische middelen. Het idee dat gezinnen met jonge kinderen daarmee in aanraking kunnen komen, omdat ze bijvoorbeeld de auto parkeren in het verontreinigde gebied, voelt niet goed.”

Het is de zoveelste klap voor De Valkenier. Net als veel andere horeca- en vrijetijdsbedrijven in Valkenburg aan de Geul zijn ze langdurig gesloten geweest als gevolg van de corona-crisis. Na een half seizoen in 2020 konden ze in 2021 pas eind mei open, terwijl normaal gezien het seizoen al in april begint. Nu, amper 8 weken later, blijkt de watersnood de volgende tegenslag te zijn voor een park dat het volop moet hebben van het toeristische seizoen in Valkenburg aan de Geul. “De klap is enorm,” aldus Albert Otermans, “Niet alleen financieel, maar ook mentaal. Het bedrijf zit al bijna 90 jaar in de familie, maar is nog nooit zo lang gesloten geweest.”

Foto’s Pretpark De Valkenier

Geef een reactie