Hoofdmenu

Gemeente Simpelveld start met de inzet van De VoorzieningenWijzer

De VoorzieningenWijzer is om de  inwoners met geldzorgen meer financiële ruimte te geven. Na een adviesgesprek is er meer grip op de financiën waardoor onverwachte financiële tegenvallers niet direct tot schulden leiden. Daarnaast hebben huishoudens gemiddeld €500,- per jaar meer te besteden na een adviesgesprek, met uitschieters naar het viervoudige.
Wethouder Thijs Gulpen: “De VoorzieningenWijzer helpt onze inwoners om uit een financieel ongezonde situatie te komen. De gezinnen die het het hardst nodig hebben krijgen op deze manier de juiste bijstand. Dat zijn huishoudens die met moeite de maand financieel rondkomen, die weinig geld achter de hand hebben voor onvoorziene gebeurtenissen of waar de financiële situatie ineens is veranderd. Juist deze huishoudens zijn vaak niet in staat om bestaande voorzieningen op eigen kracht te benutten. De VoorzieningenWijzer biedt deze mensen hulp; samen met een professional wordt gekeken naar het aanbod van regelingen, toeslagen en kortingen. Uiteindelijk leidt dit tot zichtbaar gelukkigere inwoners ”.
Met De VoorzieningenWijzer kan iedereen die in een financieel ongezonde situatie verkeert, zien welke toeslagen en/of regelingen voor hem/haar gelden en of de best passende energieleverancier en zorgverzekering is gekozen. Als inwoner van onze gemeente kunt u zelf checken wat voor uw situatie geldt en krijgt u gratis ondersteuning van een opgeleide adviseur. Samen regelt u direct wat kan. Ga naar www.datgeldtvoormij.nl.
Impuls en Krijtland Wonen
Gemeente Simpelveld werkt intensief samen qua uitvoering van De VoorzieningenWijzer met woningcorporatie Krijtland Wonen en Impuls. Bij beide instanties is een adviseur opgeleid om inwoners te helpen met de VoorzieningenWijzer. Een van deze adviseurs loopt samen met de aanvrager de vragenlijst door in maximaal anderhalf uur. Die adviseur kan mogelijke besparingen en toeslagen in die anderhalf uur ook meteen aanvragen. De voordelen zijn dus direct zichtbaar!
Resultaat aanpak Gemiddeld krijgt een huishouden per jaar €500,- meer te besteden door het advies van De VoorzieningenWijzer op te volgen. Belangrijker effect is misschien nog wel dat de situatie financieel weer op orde is. Dat geeft mensen rust en overzicht en daarmee zin om weer een actieve bijdrage te leveren aan zijn/haar omgeving.
De VoorzieningenWijzer Parkstad
De Voorzieningenwijzer wordt niet alleen in gemeente Simpelveld ingezet; alle gemeenten uit Parkstad doen mee. De VoorzieningenWijzer Parkstad wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de gemeenten Beekdaelen, Heerlen, Brunssum, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal, woningcorporaties: HEEMwonen, VIncio Wonen, Weller, Wonen Limburg, Wonen Zuid, Krijtland Wonen, Vanhier Wonen, Woonpunt en Zowonen , Provincie Limburg en de RegioDeal.
Over De VoorzieningenWijzer
De VoorzieningenWijzer is op 2 juni 2020 officieel door SchuldenlabNL opgenomen als een lokaal beproefd en effectief instrument om te zorgen dat mensen daadwerkelijk een beroep doen op voorzieningen waar ze recht op hebben. Zie voor meer informatie www.devoorzieningenwijzer.nl

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno