Club de Pétanque of Jeu de Boules Heerlen is serieuze sportbeoefening of toch een spelletje

????????????????????????????????????

Bovengenoemde Heerlense vereniging is opgericht op 14 januari 1986 en is sinds 9 mei 1992 gevestigd in Heerlen-Noord en wel op het adres Varenbeukerweg 44 en telt momenteel rond 125 leden Op dit perceel staat een schitterende hal met maar liefst 27 binnen en jawel hoor maar liefst 40 buitenbanen. Daarnaast is er een gezellige kantine en een leuk buiten terras. Dientengevolge mag de Heerlense vereniging zich zelf op de borst kloppen omdat haar boules locatie behoort tot een van de grootste boules locatie van Nederland. Zeker een gegeven om trots op te zijn.

Zowel competitief evenals recreatief kan iedereen bij deze leuke en sympathieke vereniging terecht. Jeu de Boules kan door jong en oud beoefend worden. Overigens zijn bij de Heerlense vereniging veel leden al jarenlang lid. Dit zegt toch iets over de impact van deze vereniging.  Zeker in deze coronaperiode voor ouderen zeer geschikt om in beweging te blijven en daarnaast is het een sport om de sociale contacten te onderhouden. Maar zeker niet onvermeld blijven is ook het gegeven dat Jeu de Boules tot zeer hoge leeftijd beoefend kan worden.

Voor velen die het spel niet kennen wordt het vaak oneerbiedig betiteld als knikkeren met ouderen. Dit is zeker misplaats, het spel wordt immers over de hele wereld gespeeld door jong en oud. Daar komt om de hoek zeker bij kijken dat het ook voor veel mensen een serieuze sport is en zelfs heel wat uurtjes training mee gemoeid is. Zeker al het gaat om het bereiken van een hoger niveau. Hierbij moet gedacht worden aan regionale en nationale competities en zelfs EK’s en WK’s worden gespeeld.

Saillant detail: de afgelopen jaren verzorgde de Heerlense vereniging ook het Deutsche Landerspiel waar alle deelstaten hun beste boulers afvaardigden en er meer als 200 spelers aanwezig waren. Maar buiten dat grote evenement organiseert deze actieve vereniging diverse clubactiviteiten en vinden er jaarlijks uitwisselingen plaats met een Nederlandse of Franse vereniging. Geinterresseerd geworden: neem dan contact op met het secretariaat t.w. Henk Tummers telefoon : 06 4654 9793 of email; cdpheerlen@kpnmail.nl. Voor meer info kan ook gekeken worden naar de site www. Clubdepetanqueheerlen.nl. Doen dus. De Heerlense vereniging heet iedereen dan ook van harte welkom.

Technische info:  Pétanque wordt gespeeld met een aantal boules (metalen ballen) en een but. Om aan wedstrijden te kunnen deelnemen moeten er officiele goedgekeurde boules aanwezig zijn. Het gewicht dient tussen 650 en 800 gram te zijn en een diameter 7.05 en 8 cm.

Foto’s: Club Pétanque Heerlen

 

 

Geef een reactie