Landelijke TV-mis vanuit Lourdes vanwege 100 jaar bedevaarten 

De KRO-televisie zendt op zondag 12 september de wekelijkse televisiemis live vanuit de Grot van de in Lourdes uit. Aanleiding voor deze bijzondere viering is het 100-jarig bestaan van de bedevaartorganisatie die nu bekend is onder naam Huis voor de Pelgrim. Vanwege de coronapandemie was het dit jaar en vorig jaar toe nu toe niet mogelijk om grote groepsreizen naar Lourdes te organiseren. Via de tv-uitzending kan iedereen die dat wil zondag toch even op bedevaart naar Lourdes.

Jubileum. In 1921 werd in Maastricht een nieuwe organisatie voor bedevaarten naar Lourdes opgericht. Jarenlang werden deze reizen gemaakt onder de naam ‘Limburgse Bedevaarten’. De organisatie is inmiddels opgegaan in het Huis voor de Pelgrim, dat ook bedevaarten naar tal van andere pelgrimsoorden organiseert. De deelnemers uit de reizen komen het hele land en zelfs daarbuiten. Jaarlijks gaan enkele duizenden mensen met het Huis voor de Pelgrim op bedevaart naar Lourdes en andere bekende pelgrimsoorden als Rome, Israël en Santiago de Compostela of naar minder bekende bedevaartoorden in Zuid-Italië en zelfs Suriname.

De tv-mis op zondag 12 september is een van de eerste jubileumactiviteiten in het kader van het 100-jarig bestaan van het Huis voor de Pelgrim. Later dit najaar en volgend jaar wordt ook op andere manieren bij het jubileum stilgestaan. De viering vanuit de Grot in Lourdes is op zondag 12 september te zien vanaf 10.00 uur op NPO2. Hoofdcelebrant is Mgr. Herman Woorts, die binnen de Nederlandse bisschoppenconferentie verantwoordelijk is voor het werkveld bedevaarten. De muziek wordt verzorgd door sopraan Judith Petra en organist Jos Martens.

Geloofsgesprek bisschop Smeets Voorafgaand aan de live-uitzending van de eucharistieviering is vanaf 9.45 uur het programma Geloofsgesprek te zien. Daarin praat Leo Fijen met bisschop Harrie Smeets van Roermond. Bij de bisschop werd aan het begin van de zomer een ernstige ziekte geconstateerd. In het interview vertelt hij daar openhartig over. Als de omstandigheden het toelaten, is Mgr. Smeets op zondag 12 september in Lourdes om als pelgrim aan de viering in de Grot deel te nemen.

Lourdes is een stadje aan de voet van de Pyreneeën in Zuid-Frankrijk, waar het toen 14-jarige meisje Bernadette Soubirous in het voorjaar van 1858 achttien keer een verschijning van Maria zag. Lourdes groeide daarna uit tot een van de bekendste Mariabedevaartplaatsen ter wereld.

Foto Huis voor de Pelgrim 

Geef een reactie