Brunssum aan de slag op World Cleanup Day

Op zaterdag 18 september is het World Cleanup Day. In Brunssum gaan die dag inwoners in alle wijken aan de slag om zwerfvuil op te ruimen.

Zwerfafval bestaat vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom, mondkapjes (!) en verpakkingsafval zoals snoepwikkels, flesjes, blikjes en patatbakjes. Zwerfafval is veel mensen een doorn in het oog. Het is al het afval dat, bewust of onbewust, is achtergelaten of belandt op plekken waar het niet hoort, bijvoorbeeld op straat of in de natuur.

World Cleanup Day is de grootste schoonmaakactie ter wereld.

Elk jaar gaan op deze dag zo’n 20 miljoen vrijwilligers de straat op om afval in straten, parken en buurten op te ruimen. Samen houden ze onze planeet schoon en voorkomen ze dat menselijk zwerfafval het milieu en de oceanen vervuilt en dierlijk leven in gevaar brengt.

Onder de deelnemers van World Cleanup Day bevinden zich ook de wijkwethouders van de gemeente Brunssum. Dat is Jo Mertens in Centrum, Carolus de Rijck in Noord, Hugo Janssen in West, Math Houben in Oost en Servie L’Espoir in Zuid.

Burgemeester Van der Rijt benadrukt dat World Cleanup Day niet alleen gaat om afval op te ruimen. Het gaat ook om bewustwording. “Zwerfvuil heeft z’n onschuld verloren. We lopen er niet meer achteloos aan voorbij. Dat is de grote winst van World Cleanup Day. Door op zo’n dag met een grote groep mensen in alle wijken mee te doen aan deze actie, laten we zien dat de aanpak van het wereldwijde probleem van zwerfafval een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van iedereen. Van mij, van jou, van ons allemaal”.

Acties per wijk

Wie mee wil doen aan het opruimen van zwerfvuil in de eigen wijk, is van harte welkom.

Per wijk starten de opschoonacties op de volgende tijdstippen en locaties:

  • Brunssum Noord, 09.00 uur, Noorderhuis, De Gasperistraat 3, informatie/aanmelden via brunssumnrdschoon@outlook.com.
  • Brunssum Oost, 10.00 uur, Hammerhoes, Brunahildestraat 22, informatie/aanmelden via van.kleef@gmail.com.
  • Brunssum-Zuid, 10.00 uur, Wieënweg 50, informatie/aanmelden via henri.ummels@ziggo.nl.
  • Brunssum-West, 14.00 uur bij VV de Leeuw, Olieslager 16, informatie/aanmelden via projectzwerfvuil@outlook.com.
  • Brunssum-Centrum, geen vaste starttijd/startlocatie. Tussen 09.00 en 11.00 uur kan een afval-speurset worden afgehaald bij Bianca Giesen, Doorvaartstraat 104. Vooraf aanvragen/aanmelden via bgiesen@hotmail.com. Starttijd en route bepaalt iedereen zelf. Voor informatie brunssumcentrumschoon@outlook.com.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie