Weekend boordevol activiteiten bij Slot Schaesberg in Landgraaf

Slot Schaesberg, de historische bouw- en ontdekplaats in het Zuid-Limburgse Landgraaf, opent dit weekend gratis de deuren tijdens de Vriendenloterij Open Monumentendagen.

Boordevol activiteiten .In samenwerking met IBA Parkstad en SlotLAB is een weekend boordevol activiteiten gepland. Bezoekers kunnen meebouwen aan het slot en kunstenaars van het SlotLAB-project exposeren hun eigen visie op herbouw en restauratie. Voor geïnteresseerden vindt een seminar over SlotLAB plaats, met als centrale vraag hoe nieuwe technieken bij oude gebouwen toegepast kunnen worden. Op zaterdagavond is er een openluchtbioscoop tussen de sfeervolle ruïnes.

Oude ambachten en restauratietechnieken leren. Aryan Klein, projectdirecteur Slot Schaesberg: “Slot Schaesberg presenteert zich dit weekend wederom als een bijzondere plek waar mensen oude ambachten en restauratietechnieken kunnen leren. We nodigen iedereen uit om samen met ons en onze vele vrijwilligers de handen uit de mouwen te steken. Bezoekers kunnen ijzer smeden, ambachtelijk brood bakken en leren hoe het metselen er in de 16de en 17de eeuw aan toe ging.”  

Interactie met het publiek .Machiel Spaan, met Simone de Waart de drijvende kracht achter SlotLAB: “Tijdens de IBA-periode hebben we onder andere gekeken hoe je hedendaagse technieken als 3D-printen en hergebruik van materialen zoals keramische leien kunt toepassen bij het herbouwen van een vierhonderd jaar oud kasteel”. Dit weekend komen alle ontwerpers van het Slotlab laboratorium exposeren en vind er interactie plaats met het publiek.

Een blik in de toekomst. Op zaterdag 11 september om 12.00 uur organiseert SLOTLAB samen met NRP en Slot Schaesberg een bijeenkomst waarin gereflecteerd wordt op de resultaten van SlotLAB en een aantal experts waaronder een erfgoeddeskundige, circulair ontwerper en ontwikkelaar/ bouwer hun visie presenteert. Ze werpen een blik in de toekomst en gaan in gesprek met de ontwerpers, gespreksleider Erna van Holland (Nationaal Renovatie Platform) en het aanwezige publiek.

Als kers op de taart kunnen bezoekers op zaterdagavond naar de openluchtbioscoop, waar temidden van de kasteelruïne drie films draaien: Jour de fête, Pinocchio en C’est la Vie.

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk. Aanmelden voor de verschillende activiteiten gaat via de website van IBA Parkstad

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie