Hoofdmenu

Heeft u nog loden waterleidingen in huis? Laat deze dan verwijderen

In woningen die vóór 1960 zijn gebouwd, kunnen loden waterleidingen liggen. In deze leidingen kunnen kleine looddeeltjes loslaten en zo in het drinkwater komen. Te veel lood in drinkwater is niet gezond. Daarom is het belangrijk om loden leidingen te vervangen. Als u woont in een woning van vóór 1960 ontvangt u een brief van de gemeente hierover. Als u woont in een woning van ná 1960, hoeft u zich geen zorgen te maken omdat loden waterleidingen vanaf 1960 verboden zijn.

Gezondheidsrisico’s. Uit onderzoek blijkt dat te veel lood in het drinkwater slecht voor de gezondheid kan zijn. Vooral bij baby’s, jonge kinderen en zwangere vrouwen. Te veel lood in het drinkwater kan dan gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel. Ook voor oudere kinderen en volwassenen kan een te hoge loodinname leiden tot hart- en vaataandoeningen en chronische nierziekten.

Hoe herkent u loden leidingen? De WML heeft alle loden waterleidingen tot aan de watermeter in uw huis al vervangen.

U kunt zelf controleren of uw woning nog waterleidingen van lood heeft. Deze leidingen zijn grijs van kleur en hebben een onregelmatige vorm. Bij het tikken op een loden leiding hoor je een doffer geluid dan bij een koperen of ijzeren leiding. Bekijk dit filmpje van Waterbedrijf Dunea voor tips.

foto 1: waterleiding van lood; foto 2: waterleiding van koper; foto 3: waterleiding van PVC

 

 

 

 

Wie is verantwoordelijk? Als u eigenaar bent, bent u zelf verantwoordelijk voor uw leidingen. Heeft u nog loden leidingen? Laat ze dan vervangen, dat is beter voor uw gezondheid. Vraag hiervoor een erkende installateur, bijvoorbeeld een loodgieter.

Ook voor huurhuizen geldt dat de huiseigenaar verantwoordelijk is voor de vervanging. Als u uw woning huurt, kunt u aan uw verhuurder vragen of hij de loden waterleidingen wil vervangen. Wil de verhuurder de leidingen niet vervangen, dan kunt u een beroep doen op de huurcommissie of op de rechter. De huurcommissie kan uw huur verlagen totdat de leidingen zijn vervangen.

Voor meer informatie meer weten over de gezondheidsrisico’s, het herkennen van loden leidingen en het vervangen daarvan of uw rechten als huurder? Kijk dan op www.milieucentraal.nl/lodenleidingen. Ook kunt u informatie vinden op de website van WML.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno