Mijnen en treinen in Schaesberg: Een historische wandeling door het mijn- en spoorwegverleden van Schaesberg.

Vanaf zaterdag 2 oktober kunt u een bijzondere wandeling maken langs de (voor een deel nog zichtbare} sporen die herinneren aan het mijnverleden van de voormalige Staatsmijn Wilhelmina en de Oranje Nassau II mijn. De wandeling voert onder andere langs het inmiddels verdwenen tracé van de mijnspoorweg van Terwinselen naar Heerlen en volgt verder de nog steeds bestaande spoorlijn van Heerlen naar Landgraaf.

De wandeling is 8 kilometer lang en start vanuit de oude OVS gebouwen van de voormalige staatsmijn Wilhelmina aan de Casinolaan 6 in Terwinselen. Komt u met de auto dan bereikt u de (gratis) parkeerplaatsen via de Tunnelweg. Op het terrein van Relim liggen onder andere  de Gedachteniskapel voor de door een mijnongeval in de Limburgse mijnen omgekomen mijnwerkers. Ook ziet u aldaar een stuk mijnspoorweg met 2 kolenwagons, en de nog steeds zichtbare (maar jammer genoeg niet meer toegankelijke) leermijn van de Wilhelmina.

Foto stichting HEERLYCKheyt

Haal uw 60 bladzijden tellende wandelboekje in het Mijn Lunchcafé in het oude OVS (Ondergrondse Vak School) gebouw waar nu de werkplaatsen en kantoren van de Relim Groep gehuisvest zijn. In dit prachtig gerestaureerde industrieel complex, pal tegen de oude Wilhelmina steenberg, kunt u tot en met 19 december ook de bijzondere fototentoonstelling ‘Schaesbergse mijnen Wilhelmina en Oranje Nassau II in zwart/wit’ gratis bezoeken. De meer dan 60 grote zwart/wit foto’s bieden een prachtig tijdsbeeld en ook gespreksstof genoeg voor oud mijnwerkers, partners en hun kinderen en/of kleinkinderen.  In het ‘MIJN-Lunchcafe’ kunt u eveneens terecht voor de inwendige mens. Van een lekker kopje koffie tot een heerlijke lunch. Maar hier kunt u ook terecht voor het tekstboekje van de fototentoonstelling. De wandeling ‘Mijnen en treinen in Schaesberg’ start zoals gezegd in het Lunchcafé. Voor een bedrag van € 6,- ontvangt u een routebeschrijving en een prachtig 60 pagina’s groot tekstboekje met uitvoerige achtergrondinformatie (leuk als naslagwerkje om thuis nog eens te lezen) en heel veel foto’s van 36 interessante plekken onderweg.  Het OVS-gebouw en het Lunchcafé zijn voor de wandeling en de fototentoonstelling elke werkdag open van 08.00 – 16.00 uur.

Alleen tijdens het openingsweekend van de wandeling op zaterdag 2 en zondag 3 oktober zijn gebouw en lunchcafé ook in het weekend open, en wel van 10.00 – 15.00 uur. Betalen met pin is mogelijk. De wandeling voert voor het merendeel over verharde wegen en deels over onverharde (maar goed begaanbare) paden. De wandeling is ook geschikt voor rolstoelgebruikers – het verdient echter aanbeveling iemand mee te nemen als begeleider omdat sommige stukken van de route bij regenachtig weer wat moeilijker begaanbaar zijn – in dat geval wordt in de routebeschrijving incidenteel een alternatieve route geadviseerd. Natuurlijk kunt u de route ook in etappes lopen. Wilt u de route echter in één keer lopen en vanuit station Landgraaf zo snel mogelijk weer terugkeren naar Terwinselen, dan kunt u in de routebeschrijving lezen hoe u dat kunt doen met het OV (bus).

Tekst stichting HEERLYCKheyt en cover Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie