Maurice Martens is een van de initiatiefnemers van de website Flora van Nederland die is ontwikkeld vanuit de onderwijskundige ervaring die de botanici Gerard Bögemann en Maurice Martens hebben opgedaan in hun lange carrière als docenten aan de subfaculteit Biologie van de Nijmeegse Universiteit. De vraag hoe je in korte tijd studenten die in het diepe (moeten) springen planten in het veld kunt leren herkennen is daarbij leidend. De website gebruikt daarbij moderne middelen als videofilms om planten in beeld te brengen op hun standplaats en, ook moeilijke, kenmerken te tonen. Het gebruik van teksten, beelden en gesproken toelichting zijn een handig middel om als het ware een virtuele cursus te bieden in het veld.

Het eerste deel van de lezing zal gewijd zijn aan de opbouw en het gebruik van Flora van Nederland. Na de pauze maken we een uitstap naar twee aspecten die van belang zijn voor gebruikers van Flora van Nederland. Het idee is ontstaan toen het boek Pollen en Hooikoorts in 2007 verschenen is. Vanaf dat moment ontstond het idee om de Pollenplant van de Week in beeld te brengen. De website Pollennieuws was daarmee geboren en werd meteen populair bij hooikoortspatiënten: eindelijk een goed beeld van welke planten nou die allergene pollen produceren.

Daarnaast kijken we naar de mogelijkheid om exoten in beeld te brengen: er is veel voorlichting nodig om mensen er toe te brengen invasieve exoten te leren herkennen en waar gewenst mee te helpen bij de bestrijding daarvan. Een paar voorbeelden van water- en landplanten worden bij de kop gepakt.

Aanvang: 20.00 uur in het Sjevemethoes, Sint Pieterstraat 3, 6463 CS Kerkrade. Toegang gratis, mits u tegen corona bent ingeënt, of bent getest of genezen. Om zeker te zijn van een zitplaats verzoeken we u om zich op te geven via kantoor@nhgl.nl.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie