Limburgse bibliotheken vallen landelijk op!

Voor het eerst zijn er twee Limburgse bibliotheken genomineerd voor de titel beste Bibliotheek van Nederland. Venlo en Kerkrade strijden vanaf 1 oktober voor de gunst van de stemmers. Op 2 november wordt de winnaar bekend gemaakt op basis van het oordeel van de vakjury en de publieksjury.

De nominaties in de verkiezing zijn de kroon op het vele harde werk en de grote veranderingen bij deze bibliotheken, maar zeker ook de 14 andere Limburgse bibliotheekorganisaties.

“Het is mooi om te zien dat deze twee Limburgse bibliotheken het uithangbord vormen voor de maatschappelijke bibliotheken in Limburg en verandering naar een bredere bibliotheek die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden.” Aldus Egid van Houtem, programmaleider bij de provinciale ondersteuningsinstelling Cubiss.  Juist nu met de hulp bij het maken van een vaccinatieafspraak of het aanvragen van het coronatoegangsbewijs op je smartphone wordt deze nieuwe bibliotheek duidelijk zichtbaar. Er wordt gewerkt aan een gezamenlijk leesoffensief, innovaties om meer en andere groepen te bereiken en te ondersteunen worden gedeeld. Er wordt zelfs vaker samen gecommuniceerd zoals te zien is op www.bibliothekenlimburg.nl

Jeanine Deckers, voorzitter van de Vereniging Limburgse Bibliotheken: “Het is goed om te zien dat er juist nu ook meer aandacht is voor de verschillende functies die bibliotheken invullen, van het bevorderen van lees- en digitale vaardigheden, via studie- en ontmoetingsplekken tot lezingen en activiteiten. De twee genomineerden laten ieder op hun eigen manier zien hoe breed ons werkveld is.

Van Houtem kan zich als organisatie die ook in Brabant actief is (ook 1 genomineerde) moeilijk uitspreken voor een favoriet. “Dat laat ik graag aan mijn collega Jeanine over, maar ik zou de prijs graag in Limburg zien landen ook om de samenwerking die er al steeds meer is te bekronen, want we doen het samen!”

Jeanine Deckers wil ook geen voorkeur uitspreken (ook al omdat ze in de vakjury zit) maar is vooral heel trots dat nu ook de rest van Nederland kan zien wat voor prachtig werk de Limburgse bibliotheken verrichten. “Ik zou de Limburgers daarom graag willen oproepen om hun stem uit te brengen in deze verkiezing.”

Stemmen kan via:https://bibliotheekblad.nl/verkiezing-beste-bibliotheek-van-nederland-2021-stem-mee/

Van de genomineerden is hier ook een video te bekijken.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie