Iedereen met een beetje gezond verstand is er nu wel van overtuigd dat het klimaat verandert en dat onze samenleving alle zeilen moet bijzetten om de gevolgen daarvan binnen de perken te houden. In toenemende mate worden er dan ook onder de noemer ‘klimaatadaptie’ maatregelen voorgesteld en ook al uitgevoerd.

Maar er zijn heel veel mensen die niet aan deze maatregelen toekomen, bijvoorbeeld vanwege financiële redenen, of omdat hun wereld te klein is om alles te verhapstukken. ‘Het zal mijn tijd wel duren’. ‘Ik heb het al moeilijk genoeg met mijn eigen problemen’. Veel mensen kunnen of willen maar moeilijk hun gedrag veranderen. Er is veel meer nodig dan vergroting van het zich bewust zijn van. Materiële ondersteuning bijvoorbeeld?

Raf Janssen is ‘armoedesocioloog’. Hij zal deze Café Mondiaal het vraagstuk belichten hoe mensen de mogelijkheid moeten krijgen om te kunnen blijven meedoen aan een samenleving die steeds meer van hun verlangt. Hoe krijg je draagvlak voor klimaatmaatregelen bij mensen die daar niet eenvoudig de beurs voor kunnen trekken. Om een voorbeeld te noemen: arme mensen voeden zich vaker met goedkoop vlees, ook omdat gezonder en duurzaam geproduceerd voedsel te duur voor ze is. Na een korte inleiding zal Raf Janssen uiteraard actief aan het gesprek deelnemen.

Vanwege het Coronavirus is aanmelding vooraf met opgave van naam en telefoonnummer gewenst. Aanmelden kan bij Harrie Winteraeken, e-mailadres hwinteraeken@hotmail.com of telefoonnummer 045 522 87 20 (b.g.g. a.u.b. boodschap inspreken). Voor deze Café Mondiaal zijn de Coronamaatregelen voor de horeca van toepassing.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie