Hoofdmenu

Lever niet alleen batterijen maar ook oude of kapotte fietsaccu’s in!

Steeds meer mensen gebruiken een elektrische fiets. Maar niet iedereen weet wat er moet gebeuren met de oude of kapotte fietsaccu. Lees hoe je deze duurzaam kunt inleveren. Verantwoord inleveren. Om gevaarlijke situaties te voorkomen en het milieu niet te schaden, is het belangrijk om oude of kapotte fietsaccu’s op de juiste manier in te leveren. Dat betekent: de accu niet weggooien bij het huishoudelijk afval, maar zorgen dat hij op een verantwoorde wijze gerecycled kan worden. Dit kan door de accu in te leveren bij het Milieupark of bij een fietsenwinkel die is aangesloten bij Stibat (https://www.stibat.nl/).

Superkrachtige energiebron. Een oude of kapotte fietsaccu is namelijk een superkrachtige energiebron die bestaat uit Lithium-ion batterijen. Je vindt deze batterijen ook in je laptop, smartphone of elektrische tandenborstel. Deze batterijen zijn erg gevoelig. Wanneer je de accu bij het huishoudelijk afval weggooit, komt de batterij of accu in de pers van de vuilniswagen terecht. Door beschadiging van de batterij of accu ontstaat er warmte en vuur, waardoor brand in de vuilniswagen of bij de afvalverwerker kan ontstaan.

In fietsaccu’s zitten waardevolle metalen die hergebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld koper voor nieuwe kranen, aluminium voor trappen en nikkel voor brilmonturen. En het overgebleven materiaal? Dat is heel geschikt als asfalt. Je oude of kapotte fietsaccu kan dus op een verantwoorde en duurzame manier gerecycled worden. Maar dat lukt natuurlijk alleen als je hem op de juiste manier inlevert!

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno(Volgend nieuwsbericht) »