Hoofdmenu

MUZIEK JONG VOOR OUD EN JAZZ MAASTRICHT

Muziek in zorginstellingen is niks nieuws, maar improviseren met ouderen wel! Muziek Jong voor Oud en Jazz Maastricht slaan de armen ineen om ouderen te activeren en te prikkelen!

 “Vanuit ons missie statement ‘Jazz – the art of connecting’ heb ik vorig contact gezocht met Muziek Jong voor Oud”, vertelt Charlotte Haesen – artistiek manager van Jazz Maastricht. “Ik wilde graag onderzoeken of we ook jazz in de ouderenzorg konden introduceren”.

Kobranie Methode. De connectie werd snel gemaakt met Muziek Jong voor Oud, die sinds jaar en dag concerten (ook jazz!) verzorgen in Limburgse zorghuizen. “Charlotte liet me kennismaken met de Kobranie Methode, waarbij de deelnemers spelenderwijs aan de slag gaan en muziek maken”, zegt Fenna Ograjensek, directeur van Muziek Jong voor Oud. “Bij improvisatie wordt alles in het brein aangesproken: je geheugen, je emoties, je cognities en je beslisvaardigheden. Dit maakt de workshop uitermate geschikt voor ouderen in Limburgse verpleeg- en verzorgingshuizen.

 Maastricht “Voorafgaande aan de workshops in de zorginstellingen zullen er twee workshops plaatsvinden op het Conservatorium Maastricht voor studenten van alle afdelingen”, vertelt Haesen. “Voor de muzikanten van nú is het belangrijk dat ze naast het musiceren op topniveau andere vaardigheden onder de knie krijgen waarmee ze hun professionele palet kunnen verbreden”, vult Ograjensek aan.

Aangezien Jazz Maastricht en Muziek Jong voor Oud in Maastricht geworteld zijn, werd contact gezocht met Envida. Zes locaties zullen op 27, 28 en 29 oktober 2021 deelnemen aan de workshops van Nadine Strang (workshopleider) en telkens twee musici van het Conservatorium Maastricht.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno