Landgraafs kerkorgel feestelijk in gebruik genomen in Poolse zustergemeente Andrychów

Het orgel uit de voormalige Michaëlkerk in Schaesberg is feestelijk in gebruik genomen in onze Poolse zustergemeente Andrychów. Andrychów is één van de twee steden waarmee Landgraaf een stedenband onderhoudt.

Door bemiddeling van de stichting Landrychow heeft het kerkbestuur het orgel van de Michaelskerk geschonken aan een kerk in Andrychow. Zaterdag 16 oktober werd het orgel daar officieel in gebruik genomen met een orgelconcert. De burgemeester van Andrychow had het gemeentebestuur van Landgraaf uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Namens het college van burgemeester en wethouders zijn burgemeester Jan Schrijen en wethouder Stijn Kropman afgevaardigd. Ook Rob Silvertand en Robert Beckers (vertegenwoordigers van de stichting Landrychow) en Zef Senden (voorzitter van de stichting Bruggen van Vriendschap) waren aanwezig. Dit was weer een eerste fysieke ontmoeting na een lange periode dat de contacten alleen digitaal konden plaatvinden.

In het programma was op zaterdag ook een bezoek van 3,5 uur aan het concentratiekamp Auschwitz en het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau opgenomen. Dit ligt op ongeveer 70 kilometer afstand van Andrychow. Burgemeester Schrijen en wethouder Kropman hebben namens Landgraaf ter nagedachtenis van de slachtoffers een krans gelegd bij het grote monument ter plaatse. Hierop staat in het Nederlands de volgende tekst vermeld: ”Laat deze plaats eeuwig een kreet van wanhoop zijn en een waarschuwing aan de mensheid. Hier hebben de nazi’s omstreeks anderhalf miljoen mannen, vrouwen en kinderen vermoord, voornamelijk joden uit verschillende Europese landen. Auschwitz-Birkenau 1940-1945”

Foto gemeente Landgraaf

 

Geef een reactie