Honderd jaar pelgrimeren

1

Maastrichtenaar Sjang Maassen nam in 1921 het initiatief om met een groep van 421 pelgrims met de trein op bedevaart naar Lourdes te gaan. Dat was het begin van de ‘Limburgse Bedevaart’, die nu onder de naam Huis voor de Pelgrim haar honderdjarig bestaan viert. Op woensdag 3 november is er een jubileumsymposium in Wittem en op zaterdag 13 november een feestdag met honderden vrijwilligers in Roermond. 

Het lokale initiatief uit 1921 groeide in een eeuw uit tot een professionele landelijke bedevaartorganisatie met enkele betaalde medewerkers op het kantoor in Maastricht en duizenden pelgrims en vrijwilligers, verspreid door heel Nederland en zelfs daarbuiten. Naast de bedevaarten naar Lourdes, worden er al vele jaren ook reizen naar Rome, Israël, Santiago de Compostela en tal van andere katholieke bedevaartoorden of bezinningsplekken aangeboden. Elk jaar nemen zo’n vierduizend mensen deel aan een bedevaart van het Huis voor de Pelgrim.

De eerste bedevaart in 1921 moet een hele onderneming zijn geweest. Vanuit Maastricht gingen de 421 pelgrims met de stoomtrein en in wagons met harde houten banken via Parijs op weg naar Zuid-Frankrijk. De tocht alleen al was een ware pelgrimage. Daar komt nog bij dat buitenlandse reizen destijds zeker niet voor iedereen weggelegd waren. Toch sloeg het initiatief aan en de reizen naar Lourdes werden een jaarlijks terugkerend fenomeen met steeds meer deelnemers. In 1925 waren het er ruim 700 en in 1931 al meer dan 1500, waardoor er meer treinen ingezet moesten worden. In die jaren werden voor het eerst ook zieke en bedlegerige pelgrims meegenomen.

De afgelopen honderd jaar hebben zo’n 250.000 mensen een bedevaart met het Huis voor de Pelgrim gemaakt. De reeks werd de afgelopen honderd jaar maar twee keer onderbroken: tijdens de Tweede Wereldoorlog en recent als gevolg van de coronapandemie. Deze maand hebben er voor het eerst in twee jaar weer enkele bescheiden groepen een bedevaart naar Lourdes kunnen maken. In 2022 hoopt het Huis voor de Pelgrim weer een volledig bedevaartprogramma te kunnen aanbieden, met acht bedevaarten naar Lourdes en verschillende reizen naar zes andere pelgrimsoorden.

Jubileumactiviteiten. Op woensdag 3 november wordt het honderdjarig jubileum gevierd met een symposium over de toekomst van katholieke bedevaarten. Sprekers zijn de bijbelwetenschappers Roderick van Attekum en Hans Tercic, de Vlaamse hoogleraar volksdevotie Hans Geybels en pastoraal-directeur Ed Smeets van het Huis voor de Pelgrim. Zij belichten ieder een ander aspect van bedevaarten in de 21e eeuw.

Op zaterdag 13 november is er in Roermond een feestdag annex reünie voor vrijwilligers en oud-vrijwilligers van de Limburgse Bedevaart/Huis voor de Pelgrim. Om 11.00 uur is er een eucharistieviering in de Munsterkerk, die opgedragen wordt hulpbisschop Everard de Jong van Roermond. Aansluitend is er een feestelijke bijeenkomst voor genodigden in TheaterHotel De Oranjerie.

Glossy magazine Daar wordt dan ook het glossy magazine ‘De reis van je leven’ gepresenteerd over 100 jaar Lourdesbedevaarten, met interviews, portretjes, leuke weetjes, een historisch overzicht en uiteraard veel foto’s uit het rijke bedevaartarchief. Iedereen die in het nieuwe seizoen deelneemt aan een reis van het Huis voor de Pelgrim krijgt deze cadeau. Andere belangstellenden kunnen de glossy voor €5 (exlcusief verzendkosten) bestellen bij het Huis voor de Pelgrim.

Op zondag 14 november start in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch een reeks van vier Mariavesperconcerten door Capella Sine Nomine onder leiding van Jo Louppen. Een vesperconcert is een gebedsviering, waarbij de muziek een belangrijke rol speelt. Het is liturgie en tegelijkertijd ook een concert. Op het programma staan Marialiederen, psalmen en gebeden in verschillende stijlen en genres. Het vesperconcert in Den Bosch begint om 16.00 uur.

De andere drie zijn op zondag 28 november in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht (16.00 uur), op zondag 9 januari in de Grote kerk in Venray (16.00 uur) en op zondag 16 januari in de St.-Bavokathedraal in Haarlem (16.30 uur). Alle versperconcerten zijn voor iedereen gratis toegankelijk. Aanmelden vooraf is gewenst via info@huisvoordepelgrim.nl.

Bedevaartprogramma 2022. Komende week verschijnt ook de nieuwe brochure met het uitgebreide bedevaartprogramma voor 2022. Een grote groep vaste pelgrims krijgt deze toegestuurd. Andere belangstellenden kunnen de brochure opvragen bij het Huis voor de Pelgrim of downloaden van de website www.huisvoordepelgrim.nl

Foto Huis voor de Pelgrim

 

Geef een reactie