Hoofdmenu

,,Mijn vader stond in Heerenveen als enige ouder langs de lijn. Vergeet ik nooit meer”

Melvin Senden, verdedigende middenvelder Chevremont

,,De belangrijkste personen in mijn leven zijn degenen die dicht bij mij staan, mijn vriendin Felicia, mijn ouders, familie en vrienden. Mijn ouders betekenen heel veel voor mij. Zij stonden en staan nog steeds dag en nacht voor mij klaar. Het zijn mijn grootste twee supporters. Ik weet nog goed dat ik op een maandagavond met Jong Roda JC uit tegen SC Heerenveen moest spelen. Dan loop je het veld op en dan zie je daar je vader als enige ouder van je team langs de zijlaan staan. Dat is toch prachtig, zoiets vergeet ik nooit meer.

Ook heb ik een enorme bewondering voor mijn lieve, knappe en zorgzame vriendin Felicia. Zij heeft haar vertrouwde omgeving in Lelystad ruim een jaar geleden vaarwel gezegd om samen met mij in Zuid-Limburg een toekomst op te bouwen. Inmiddels wonen we met veel plezier vanaf september samen in ons eigen huis in Kerkrade.” We gingen in gesprek met Melvin Senden (25), verdedigende middenvelder van eersteklasser Chevremont. Hij omschrijft  zichzelf desgevraagd verder als een rustige, sociale jongen die bescheiden is en op de achtergrond geniet, eerst even de kat uit de boom wil kijken en iemand die het met veel mensen goed kan vinden.

Het begin

Melvin Senden vertelt ons dat hij als 4-jarige werd aangemeld bij FC  Hoensbroek. Daarmee trad hij in de voetsporen van meerdere familieleden. Hij vertelt: ,,Het voetbal-DNA zit in mijn familie. Mijn opa (Hub Meurders) heeft mij en mijn neven Christiaan en Martijn direct vanaf onze geboorte lid gemaakt van FC Hoensbroek. Mijn vader (Theo Senden) is altijd met voetbal bezig geweest en heeft mij enkele jaren getraind tot de F1. Van kleins af aan was de bal altijd dicht in mijn buurt. Toen ik 4 jaar jong was ben ik begonnen bij de bambino’s van FC Hoensbroek. Mijn opa Hub Meurders heeft diverse functies binnen FC Hoensbroek bekleed. Daarnaast is mijn fitte oma Elly (79) al geruime tijd, ook nu nog, actief in de kantine, speelt mijn neef Christiaan in het eerste elftal en mijn oom Roger zit als leider in de staf.”

Positie binnen de lijnen

Melvin Senden vertelt ons dat hij in de F1 in de spits van FC Hoensbroek zijn beste beentje voortzette. Later werd dat anders. Melvin weer: ,,Toen ik in het Jeugdplan van Roda JC terecht kwam als 8-jarig jongetje ben ik in een meer verdedigende rol gaan spelen. Het grootste gedeelte van alle wedstrijden heb ik als verdedigende middenvelder gespeeld. Daarnaast heb ik ook veel als centrale verdediger gespeeld, onder meer als eerstejaars bij de A1 van Roda en bij Jong Roda JC. Nu speel ik bij Chevremont als verdedigende middenvelder. Daar voel ik mij op mijn plek en komen mijn kwaliteiten het beste tot mijn recht. Ik ben een technisch vaardige speler, die het van zijn voetballend vermogen, passes en inzicht moet hebben. Op de positie van verdedigende middenvelder heb ik een goed overzicht en zorg ik voor de verbinding tussen de verdediging en de aanval.”

Roda JC en topmomenten

Het is al gezegd, op 8-jarige leefijd ging het naar Roda Jc. Eerder stond Fortuna Sittard al voor de deur, maar zijn ouders vonden het toen nog te vroeg voor een overstap. Bij Roda JC doorliep Melvin alle jeugdselecties. Over de gang van zaken en de mooie herinneringen kan hij uitvoerig verhalen. Hij steekt van wal: ,,Ik heb meerdere hoogtepunten, maar de mooiste jaren zijn de laatste jaren van het jeugdvoetbal. Als eerstejaars B-junior begon ik in de B2 als aanvoerder. Vanaf de winterstop mocht ik steeds vaker minuten maken bij de B1 in de eredivisie. Na dat jaar miste ik geen minuut in de eredivisie en hebben we als team een prachtig seizoen gehad, waarin we ons knap wisten te handhaven. Daarna stroomde ik door naar de A1, waarin ik als eerstejaars A-junior opnieuw altijd speelde. Na de winterstop werd ik samen met Youri Pietersma (momenteel Bekkerveld) centraal achterin gezet. We waren een opvallend centraal verdedigingsduo, vanwege onze geringe lengte. De omzetting wierp zijn vruchten af, want we gingen punten pakken en handhaafden ons knap in de eredivisie. Aan het eind van dat seizoen werd ik beloond met een jeugdcontract. Tevens ging ik als tweedejaars A-junior meetrainen en wedstrijden spelen met Jong Roda JC. Ik heb wedstrijden gespeeld tegen Frenkie de Jong, Donny van de Beek, Bazoer, Nouri en nog vele andere topvoetballers. De oefenwedstrijden en trainingen met de eerste selectie waren ook bijzonder mooie ervaringen.”

Maar ook een teleurstelling lag op de loer en werd werkelijkheid. Veel jongens dromen van een loopbaal in het profvoetbal, maar zien die droom vaak in rook opgaan. Melvin Senden verging het niet anders. Daarover: ,,De situatie bij Roda JC was op een bepaald moment heel onzeker. Mijn jeugdcontract liep na 3 seizoenen af. Ik kon verder zonder contract, maar ik had niet het gevoel en geloof dat ik nog zou doorbreken. Dus heb ik het besluit genomen om te stoppen bij Roda JC en met een hbo-diploma Facility Management op zak mijn maatschappelijke carrière op te pakken. Mijn droom spatte uiteen, maar in het begin had ik daar helemaal geen moeite mee. Mijn Roda-identiteit was namelijk nog vers. Daar werd ik in mijn omgeving namelijk altijd mee geassocieerd en dat werd eigenlijk door iedereen altijd wel bewonderd. Dat gaf een goed gevoel. In de jaren erna denk je steeds vaker na over wie je nou eigenlijk bent. Mijn Roda-identiteit is er nauwelijks meer. Dat doet wel pijn omdat ik mij soms niet goed genoeg voel. Als echt dieptepunt heb ik mijn afscheid bij Roda JC ervaren. Als je na 13 jaar niet eens een hand of iets in de vorm van een bedankje krijgt, dan is dat onmenselijk. Daar heeft de club mij diep in teleurgesteld. Het zegt ook wel genoeg over Roda JC en de harde profvoetbalcultuur.”

Terug in de wereld der amateurs

Zoals ook anderen keerde Melvin Senden terug in het amateurvoetbal. Dat is even wennen als je de dagelijkse gang van zaken bij de profs gewend bent. Hoe verging het onze gesprekspartner? We laten het weer zelf aan het woord. Melvin: ,,Na Roda JC ben ik in het seizoen 2017/2018 teruggekeerd in het amateurvoetbal, in eerste instantie op het vertrouwde nest, bij FC Hoensbroek. De club was voor het eerst in de geschiedenis actief in de eerste klasse. De selectie was intact gebleven, aangevuld met enkele oud-jeugdspelers. De eerste seizoenshelft was het wennen en draaiden we niet lekker. Na de winterstop ging het een stuk beter en pakten we veel punten. Handhaving was op de laatste speeldag nog mogelijk, maar we degradeerden uiteindelijk toch direct uit de eerste klasse. Het seizoen 2018/2019 besloot ik naar Chevremont te gaan, waar ik enkele jongens van mijn tijd bij Roda JC weer tegenkwam. Bij Chevremont speelden we bovenin mee, maar konden we helaas geen kampioen worden. Via de nacompetitie is het ons ook niet gelukt te promoveren naar de hoofklasse. In het seizoen 2019/2020 waren we koploper op het moment dat de competitie werd stilgelegd in verband met de COVID19-maatregelen. Dat voor wat betreft het sportieve.

Daarnaast heb ik in het amateurvoetbal al snel kennis gemaakt met de derde helft. In het begin was dat nieuw en best wel wennen. Het is fijn om met je teamgenoten/vrienden onder het genot van een drankje plezier te hebben. Vooral bij Chevremont weten ze wel hoe je een feestje viert en is het altijd gezellig. Wat mij in het amateurvoetbal in het begin tegenviel was de mentaliteit. Ik was gewend om 5 tot 6 keer per week te voetballen en nu doe je dat maximaal 3 keer per week. Inmiddels ben ik meerdere jaren in het amateurvoetbal actief en ga ik daarin mee.”

Trainers

Melvin Senden heeft, ook al is hij nog jong, veel jaren als voetballer achter de rug, op verschillende niveaus. Hij heeft ook de nodige trainers meegemaakt. Als we hem vragen aan wie hij de beste herinneringen bewaart, begint hij met een niet alledaags antwoord, als hij reageert met: ,,De beste herinneringen liggen bij mijn vader als trainer. Hij heeft mij bij mijn start als klein voetballertje heel veel geleerd, met name de technische vaardigheden. Hij is ook erg gedisciplineerd en heeft dat zeker op mij overgebracht. Ik weet bijvoorbeeld nog goed dat ik in het weekend op zondag had getraind met het Jeugdplan van Roda JC. Tijdens de volgende training bij FC Hoensbroek wilde ik blijkbaar laten zien wat ik allemaal kon. Ik begon alleen maar te passeren en gaf geen bal meer af. Hij heeft mij als 8-jarig jongetje de wind van voren gegeven, mij op mijn plaats gezet door mij van de training af te sturen. Dat was voor mij een belangrijk leermoment dat ik met beide voeten op de grond moest blijven. Je moet jezelf blijven en respect hebben voor je medespelers in een teamsport.”

Dan over de oefenmeesters later in zijn voetballoopbaan: ,,Verder bewaar ik goede herinneringen aan Roger Andre (trainer bij FC Hoensbroek 1) en Dominik Vergoossen (Roda JC B1 en A1). Roger Andre is een heel prettig mens om mee samen te werken en van Dominik Vergoossen kreeg ik veel vertrouwen.’’

Kansen Chevremont

We komen op de vraag of Chevremont dit seizoen in de prijzen gaat vallen. De club is heeft al een aantal keren op de drempel van de hoofdklasse gestaan. Gaat het nu lukken en wat is de persoonlijke rol van Melvin Senden daarin? Hij ziet kansen, getuige: ,,We hebben het de eerste  competitiewedstrijden goed gedaan. We draaien volop bovenin mee. De afgelopen seizoenen hebben we ieder jaar meegespeeld voor de prijzen. Het zou schitterend zijn als het ons dit seizoen lukt. De kans acht ik wel groter, omdat ik vind dat de selectie in de breedte sterker is geworden. Persoonlijk heb ik als doel om belangrijker te zijn voor het team dan nu het geval is. Het zou fantastisch zijn als we kunnen promoveren als kampioen of via de nacompetitie. Wat verder vooruit kijkend is mijn ambitie is om uiteindelijk terug te keren bij mijn club FC Hoensbroek, waar ik samen met een aantal ervaren Hoensbroekse jongens van toegevoegde waarde kan zijn voor de jonge talenten die zijn doorgestroomd of doorstromen vanuit de jeugdafdeling. Het zou geweldig zijn als we dan met FC Hoensbroek terug kunnen keren in de eerste klasse en daar een vaste, stabiele waarde worden.”

Melvin Senden vertelt ons dat hij naast veldvoetbal ook zaalvoetbal speelt, zo af en toe dan. Graag is hij op weg met vriendin, vrienden en familie en schrijft hij graag. ,,Zo heb ik eerder voetbalinterviews gedaan”, zegt hij. Wekelijks in het café zul je hem niet zien, maar: ,,Wel vind ik het leuk om bij speciale gelegenheden in gezelligheid een feestje mee te pikken.”

‘Tiki-taka’

Tenslotte komen wij met de vraag wat de favoriete clubs in binnen- en buitenland zijn van Melvin Senden, in het dagelijks leven HR-medewerker. Hij blijkt geen echte voorkeur te hebben. Hij zegt namelijk: ,,Ik ben geen supporter van een profclub. In het binnenland maakt Ajax de meeste indruk op mij, door het attractieve voetbal en zelfvertrouwen waarmee zij spelen. In het buitenland ben ik altijd al gecharmeerd geweest van FC Barcelona. Het ‘tiki-taka’ dat zij speelden was bijzonder mooi om naar te kijken. Helaas is dit de laatste tijd minder, maar als een wedstrijd van Barca op tv is gaat mijn voorkeur daar toch naar uit.”

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno