Lezing natuurhulpcentrum Opglabbeek in Bibliotheek Brunssum

Dries Damiaens is medewerker van Natuurhulpcentrum Opglabbeek. Hij vertelt over dit Belgische natuurhulpcentrum, het grootste en meest professionele opvangcentrum voor wilde dieren in de Euregio. Jaarlijks worden er vele duizenden wilde dieren opgevangen en met de beste zorgen omringd, zoals vogels die tegen ruiten vliegen, verkeersslachtoffers, verweesde jonge dieren, slachtoffers van olierampen en stroperij.

Gewonde dieren kunnen 7 dagen per week worden binnengebracht. Het centrum beschikt over een eigen verzorgingsruimte, operatiekamer, intensive-care afdeling, couveuses voor de allerkleinste dieren, binnen- en buitenkooien, revalidatievijvers, vliegkooien, uitwenkooien en een omheind bos. Dankzij deze infrastructuur worden de patiënten weer voorbereid op een leven in de vrije natuur.

Niet alleen accommodatie maar ook gekwalificeerd personeel, ervaren dierenartsen en gemotiveerde vrijwilligers zijn onontbeerlijk. Het Natuurhulpcentrum is tevens uitgerust om exotische dieren tijdelijk op te vangen. Het gaat dan vaak om dieren uit circussen of dierentuinen die het niet te nauw nemen met de wetgeving. Soms houden ook particulieren illegaal exotische dieren als huisdier. Het hulpcentrum bouwde in de loop der jaren kooien voor grote katachtigen, primaten, reptielen…. Zo kunnen deze dieren een veilig onderdak krijgen tot er een nieuw thuis is gevonden bij een gespecialiseerde opvang of een gerenommeerde dierentuin.

Waar: Bibliotheek Brunssum, Rumpenerstraat 147, Brunssum
Wanneer: Donderdag 2 december 2021, van 19.00 tot 21.00 u.
Kosten: € 4,00 voor bibliotheekleden, € 4,50 voor niet-leden.
Aanmelden (verplicht!):
www.bibliotheekbrunssum.nl (via het blokje ‘Agenda’), telefonisch: 045-4007560 of bij de klantenbalie van de bibliotheek

Het dragen van een mondkapje is verplicht totdat u heeft plaatsgenomen.

Foto’s Bibliotheek Brunssum,

Geef een reactie