Eén op de twintig ouderen krijgt te maken met mishandeling. Dit kan veel verschillende vormen aannemen. Het kan hierbij gaan om fysiek geweld, maar ook om financieel misbruik of verwaarlozing. Meestal zijn de daders bekenden van wie de ouderen afhankelijk zijn. Ouderen die door hun fysieke of geestelijke gezondheid afhankelijk zijn van hulp, lopen dan ook het meeste risico. Dit geldt zowel voor ouderen die zelfstandig wonen als voor ouderen in zorginstellingen.

De term ‘ouderenmishandeling’ klinkt vaak te zwaar in bepaalde gevallen. Regelmatig kortaf zijn tegen een oudere die om aandacht vraagt, of een keer wat voor jezelf kopen bij het boodschappen doen is zeker niet goed te praten, maar zal in veel ogen geen mishandeling zijn. Omdat er geen andere term beschikbaar is, wordt het ouderenmishandeling genoemd. Hieronder kunnen dus zowel hele zware als hele lichte vormen vallen.

Voorlichtingsbijeenkomst. Op 25 november van 10:00 tot 11:30 uur wordt er in het Cultuurhuis in Heerlen een voorlichting gegeven over de mishandeling van ouderen. Deze voorlichting is bedoeld voor burgers en wordt gegeven door dhr. Jo Linders (KBO Limburg). Tijdens de bijeenkomst worden zaken uitgelegd en krijgt U inzicht in wat ouderenmishandeling eigenlijk is, wie daders en slachtoffers zijn, tips ter voorkoming en signalering van ouderenmishandeling en de actuele cijfers.

Locatie en aanmelden Het adres van het Cultuurhuis is Sittarderweg 145, te Heerlen.
Heb je interesse? Meld je dan vóór 17 november aan door te mailen naar b.ortmans@heerlen.nl

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno