Veiligheid voorop, juist in de donkere dagen

Het is bijna december, de maand die voor veel bewoners in het teken staat van feest, oliebollen, gezelschap en traditie. Voor de gemeente is december ook een bijzondere maand. Het opmaken van de balansen, gladheidbestrijding en de jaarwisseling vormen de laatste uitdagingen van het jaar.

De donkere dagen voor Kerst .Een minder leuke traditie is de jaarlijkse piek van inbraken en overvallen in november en december. En dan met name rond de feestdagen. De cadeautjes liggen voor de inbreker vaak, letterlijk en figuurlijk, voor het oprapen. Het is donker, veel bewoners zijn tijdens de feestdagen van huis. Ook ondernemers die tot in de avond geopend zijn tijdens de donkere dagen, hebben meer kans op ongewenst bezoek.

Al een aantal jaren doet de gemeente Landgraaf mee aan het Donkere Dagen Offensief. Dit offensief dat van oktober tot en met maart duurt, is een periode met extra aandacht voor auto-inbraken, woninginbraken en -overvallen. Zo wordt er bijvoorbeeld door de medewerkers van Toezicht en Handhaving intensiever gesurveilleerd op de achterpaden bij woningen, is er extra aandacht voor defecte straatverlichting en worden winkelgebieden vaker gecontroleerd.

De gemeente Landgraaf zet samen met de Nationale Politie een extra tandje bij in de november- en decembermaand. Maar wij kunnen niet zonder uw hulp. U kent uw omgeving beter dan wie dan ook en weet ook wanneer er iets niet in de haak lijkt. Ziet u iemand in de wijk die zich verdacht ophoudt rond winkels, woningen of auto’s? Bel hiervoor 112.

Woninginbraak is een High Impact Crime en krijgt bijzondere aandacht vanuit de overheid. High Impact Crimes zijn misdaden die veel indruk maken op slachtoffers en hun omgeving en hebben vaak een lange nasleep tot gevolg. Reden genoeg om hier extra aandacht aan te besteden, zeker wanneer de kans op inbraak het grootst is.

U kunt ook helpen door te zorgen voor goede (tijdgeschakelde) verlichting, zowel binnen als buiten, maar zeker aan de achterkant van uw huis! Het op slot draaien van de voordeur, ook wanneer u boodschappen gaat doen, kan een hoop narigheid voorkomen. Laat geen ramen, deuren of poorten open staan en zet afvalcontainers niet in de buurt van buitenmuren, om te voorkomen dat inbrekers op het dak kunnen klimmen. Mocht u lekker gaan genieten van vakantie buiten de deur, zorg dan dat uw briefpost niet zichtbaar is van buitenaf en u een bewoonde indruk achterlaat. Deel uw vakantiefoto’s alleen via WhatsApp en niet aan uw omgeving op sociale media.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie