Hoofdmenu

Vitaal Kerkrade reikt eerste certificaten uit

De eerste tien deelnemers van het programma Vitaal Kerkrade hebben met succes de training afgerond. Zij ontvingen in het Flexiforum een certificaat als bewijs van deelname en een fruitmand. Re-integratie consulente Peggy Ras-Senden van de gemeente Kerkrade was één van de begeleiders: “Het was mooi om de deelnemers te zien groeien. Een ieder heeft op zijn of haar manier de nodige vooruitgang geboekt.”

Vitaal Kerkrade maakt deel uit van het grootschalige gezondheids- en vitaliteitsproject Vie – Leven in beweging. Het doel is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in twaalf weken dichter bij participatie aan de samenleving te brengen. Dat kan zijn in de vorm van betaald werk als ook op het gebied van vrijwilligerswerk of bijvoorbeeld mantelzorg.

De deelnemers worden getraind op vier hoofdonderdelen: vitaliteit, bewegen, voeding en participatie. De trainingen vinden plaats op dinsdag en donderdag. Eerst een uur theorie gevolgd door een uur bewegen. Roger Franck (56) was één van de deelnemers. “Vitaal Kerkrade heeft mijn leven een boost gegeven”, zegt hij. “Het sociale contact met de andere deelnemers, ervaringen uitwisselen, heeft mij goed gedaan. Ik doe best veel alleen en wil nu in groepsverband gaan sporten, de gemeente gaat me daarbij helpen. We zoeken naar iets dat goed bij me past.”

De brede opzet van het programma spreekt Franck bijzonder aan. “Aanvankelijk dacht ik dat we iedere week uitsluitend over werk zouden praten, maar het tegendeel bleek waar. Er was veel variatie in onderwerpkeuze en het bewegen zorgde ook voor afwisseling. Al snel verheugde ik me wekelijks op de afspraken. De meiden van de gemeente, Peggy en Kelly, deden het ook super. Jammer dat het programma is afgelopen.”

Roger Franck kampt met hartproblemen en zou het liefst in de toekomst enkele uren vrijwilligerswerk of betaald werk (verkoop) willen verrichten. “Ik kom graag onder de mensen en wil nog iets bijdragen aan de maatschappij. Daarnaast is wat extra geld ook welkom, want een bijstandsuitkering is geen vetpot”, zegt hij.

In 2022 zijn drie terugkomdagen gepland. Peggy Ras-Senden: “We bespreken dan waar de deelnemers op dat moment staan. Hoe ver zijn ze in het realiseren van hun persoonlijke doelen? Wat is er eventueel nog aanvullend nodig? Hoe kunnen wij als gemeente nog ondersteuning bieden?” Vanwege corona is het vooralsnog onduidelijk wanneer in 2022 de volgende groepen van start gaan.

Foto gemeente Kerkrade