Fortuna Sittard wint uitwedstrijd van PEC Zwolle

Een doelpunt van Nigel Lonwijk heeft Fortuna Sittard zaterdagavond drie uiterst kostbare punten opgeleverd: 0-1. De winst in de wedstrijd tegen PEC Zwolle, vooraf betiteld als ‘zes punten duel’, was terecht. Fortuna Sittard had de beste kansen en gaf in verdedigend opzicht weinig tot niets weg. Voor Fortuna betekende het de eerste zege op vreemde bodem van het seizoen.

Sjors Ultee had voor het eerst een basisplaats ingeruimd voor nieuwkomer Andreas Samaris. Hij was een extra slot op de deur, samen met Roel Janssen en Nigel Lonwijk werd de Griek centraal achterin geposteerd. Het meeste balbezit was voor de thuisclub, tot kansen kwam de ploeg uit Zwolle echter niet of nauwelijks. In de openingsfase zag Mees de Wit een schot in het zijnet belanden, in de extra tijd van de eerste helft was Eliano Reijnders gevaarlijk. Via de buitenkant van de paal verdween zijn inzet naast het doel.

Fortuna Sittard was in balbezit veel gevaarlijker, de gasten verzuimden om in de eerste helft te scoren. Al na zeven minuten verscheen Mats Seuntjens, op aangeven van Zian Flemming, vrij voor Zwolle doelman Kostas Lamprou. De keeper redde fraai. Ruim tien minuten later waren de rollen omgedraaid en kwam Flemming oog in oog met Lamprou, dit keer dus op aangeven van Seuntjens. Opnieuw toonde Lamprou zijn klasse. In het laatste gedeelte van de eerste helft was het opnieuw Seuntjens die werd gestuit door Lamprou. De doelman had het geluk even later aan zijn zijde toen een snoeiharde poging van Mickaël Tirpan via zijn handen en de paal uiteindelijk geen tastbaar resultaat opleverde.

Na rust eenzelfde spelbeeld. PEC Zwolle probeerde aan te zetten, maar de verdediging van Fortuna Sittard gaf geen krimp. Na ruim een uur spelen werd Fortuna Sittard eindelijk beloond. Een hoekschop van Seuntjens kwam via een Zwolle verdediger opnieuw bij de lange aanvaller van Fortuna. Zijn voorzet werd door Lamprou dit keer niet goed beoordeeld, via het hoofd van Ben Rienstra kwam de bal voor de voeten van Lonwijk die van dichtbij scoorde: 0-1.

Zwolle probeerde daarna van alles om een nieuwe nederlaag te voorkomen, doelman Yanick van Osch hoefde echter nauwelijks in actie te komen. Alleen bij een inzet van invaller Mark Pabai in de korte hoek moest hij handelend optreden. Voor het overige stond de verdediging als een huis, ook bij voorzetten van de vleugel en bij hoekschoppen. De zege van Fortuna Sittard kwam niet meer in gevaar, het was de eerste uitzege van het seizoen na eerdere gelijke spelen tegen Vitesse en Willem II.

Communicatie Fortuna Sittard en ArchiefFoto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie