Hoofdmenu

Fietspaden klimaatvriendelijker aanleggen, kan dat?

fiets verkeer

Kunnen we fietspaden klimaatvriendelijker aanleggen? Gemeente Heerlen en aannemer BESIX Infra Nederland namen tussen de Euregioweg en de Karmelstraat de proef op de som. Normaal wordt een fietspad gemaakt door een mix van steenslag en bitumen. Dat is een aardolieproduct (op zichzelf al niet duurzaam) dat verhit moet worden om het te verwerken. Dat kost dan energie en levert CO2 op. Het nieuwe fietspad werd gemaakt met plantaardige oliën die niet verhit hoeven te worden en met 100% hergebruik van oud asfalt.

Als het lukt is dat driedubbele winst voor duurzaamheid. In het lab is dit asfalt al getest, maar of het ook een kwalitatief goed fietspad oplevert weet je pas als je het in de praktijk probeert.

Jammer genoeg pakte het experiment niet goed uit. Het fietspad voldeed niet aan de eisen. Volgende week vervangt de aannemer het door een traditioneel fietspad. Dat hoort bij het experiment; daar zijn voor de gemeente geen extra kosten aan verbonden. We leren door te proberen, voor een betere duurzame wereld.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 (Volgend nieuwsbericht) »