Opera Compact blikt terug op een bewogen jaar!

Waar veel culturele instellingen in 2021 geconfronteerd werden met annuleringen en voorstellingen die keer op keer moesten worden verplaatst, was Opera Compact in staat om flexibel te zijn en binnen de beperkingen te zoeken naar mogelijkheden. Sterker nog, in het eerste jaar als cultuurplaninstelling in Limburg, was Opera Compact in staat al haar plannen uit te voeren…en met succes!

“Rusalka – de kleine Zeemeermin”, een grootschalige openluchtvoorstelling op het terrein van het Consortium Grensmaas B.V. in samenwerking met Schouwburg De Domijnen, was zonder twijfel hét culturele evenement in Limburg van 2021 met 3000 bezoekers. Bij de première noemde burgemeester Hans Verheijen Sittard-Geleen voor twee weken cultuur-, water- en sprookjesstad. “Na alle voorbereidingen, wisselende coronamaatregelen en zo meer, komt op zo’n avond alles bij elkaar; de natuur, de fantastische muziek, alle mensen die zich met hart en ziel hebben ingezet…en dan komt letterlijk het uitgelaten publiek aan; onvergetelijk!”, aldus Sybrand van der Werf, artistiek leider van Opera Compact. Het bijbehorende educatieprogramma “Anders, dan anders” speelde voor 19 schoolklassen in de provincie.

Daarnaast speelde Opera Compact op diverse zomerfestivals met “Het Ongehoorde Circus van de Stem”. Het karakter van deze ‘feelgood’ voorstelling, de festivallocaties, de mix van muziekstijlen en de chemie tussen ras-entertainer Bart Storcken en operazangeres Fenna Ograjensek zorgden ervoor dat Opera Compact met deze voorstelling duidelijk een nieuw publiek bereikt. “Opera is vaak het genre van de grote producties, maar met deze voorstelling zaten we letterlijk op 2 meter afstand van het publiek”, vertelt sopraan Fenna Ograjensek, “op die manier kan je tijdens, maar ook ná de voorstelling echt met de mensen communiceren. De vierde wand van het theater valt weg en je beleeft iets, samen met je publiek.”
De bezoekers noemden de voorstelling ‘een pareltje’ en genoten van een nostalgische avond.

Volgend jaar heeft Opera Compact maar liefst twee grote producties op stapel staan: “Fidelio”, Beethovens’ beroemde opera over vrijheid en wat je daarvoor over hebt (hoe actueel wil je het hebben?). De voorstelling gaat op 16 april in première in het Munttheater Weert en speelt daarna in de Limburgse theaters.  “Der Freischütz” van Carl Maria von Weber met het beroemde Jägerchor speelt eind augustus, begin september in openluchttheaters door de hele provincie. “Het Ongehoorde Circus van de Stem” gaat in reprise en is onder andere te zien in het Openluchttheater Valkenburg en het Sint Rosa Festival Sittard.

Foto Opera Compact

Geef een reactie