Ook in Stadsdeel Heerlerheide, c.q. Heerlen Noord, zullen geen prinsenproclamaties plaats vinden   

                                                          

Intro: evenals in 2020 en dit jaar 2021 trekt het coronavirus nu, aan het begin van 2022, een meer als lelijke streep door de carnavalsactiviteiten zowel bij carnavalsorganisaties in ons eigen Limburg, buurprovincie Brabant en uiteraard ook in Duitsland welke laatst genoemde ook bekend staat als het walhalla van de “Vasteloavend”. De coronapandemie heeft dan ook zorggedragen dat dientengevolge andermaal al heel wat carnavalsactiviteiten “het bekende loodje” heeft moeten leggen. M.a.w. er hebben al heel wat afgelastingen en verschuivingen plaats gevonden van prinsenproclamaties, overige carnavalsactiviteiten en zelfs al optochten. Hieronder in deze directe regio o.m. Hoensbroek.en Heerlen.

Omdat de “honger” naar viering van het ultieme carnavalsfeest groot is bekijken niettemin diverse plaatselijke carnavalsverenigingen, indien mogelijk, of er toch nog gekeken zal worden voor evt. het organiseren van alternatieve activiteiten. Halfvasten zou een optie kunnen zijn. Zomercarnaval is nagenoeg te verwaarlozen omdat deze optie niet strookt met de traditie waar de viering van carnaval welke thuis hoort van de traditionele elfde van de elfde tot Aswoensdag met een uitzondering voor Halfvasten welke vooral in België populair is. Maar eerlijk is eerlijk, gezien de coronasituatie op dit moment is de kans hierop zeer klein, zo helemaal niet mogelijk. In dat geval blijft niets anders over dan de hoop te vestigen op het seizoen 2022-2023 om dan weer de nodige alaafs ten gehore te brengen.

Ter info: zowel C.V. De Jonge Bock van Nieuw Einde/Vrieheide eigenlijk al vandaag zaterdag 1 januari 2022 (Nieuwjaarsdag) en C.V. de Bokkeriejesj van Groet Ghen Hei morgen zondag 2 januari (traditie getrouw op de eerste zondag in januari) hun nieuwe prinselijke hoogheden zouden uitroepen, installeren en proclameren is het ook voor deze verenigingen, na de afgelasting in november jl. van enkele prinsenproclamaties van andere carnavalsverenigingen, eveneens een grote aderlating en teleurstelling voor de nieuwe prinselijke kandidaten. Maar ondanks deze minder leuke omstandigheden, telt eigenlijk maar één gegeven en wel: gezond blijven. Met deze gedachtegang laat deze redacteur van ParkstadActueel de betreffende verenigingen hieronder zelf aan het woord aangaande de reden van afgelasting en/of activiteiten verschuiving.

C.V. De Bokkeriejesj . “De huidige coronamaatregelen hebben ons doen besluiten om in het seizoen 2021 – 2022 geen prins uit te roepen, de proclamatie, gepland op 2 januari 2022 zal dan ook niet plaatsvinden. Uiteraard betreuren wij dit besluit zeer maar wij zien geen andere mogelijkheden. Het niet uitroepen van een Prins betekent voor ons nog niet dat er geen carnaval zal zijn. Wij blijven hopen op een mooi feest en waar mogelijk zullen wij er binnen de dan geldende richtlijnen alles aan doen om carnaval te kunnen vieren. Voor nu hebben wij besloten om tot 30 januari 2022 geen carnavalsactiviteiten te bezoeken of te organiseren. Wij hopen vanaf dan weer, waar mogelijk, de activiteiten op te pakken. Hierover zullen wij in een later stadium communiceren”.

Helaas is het verwachtte bericht werkelijkheid geworden. We kunnen door de huidige maatregelen. Onze proclamatie en receptie niet door laten gaan. Wij als Dagelijks bestuur hebben dit innig overleg met de oude en nieuwe hoogheden besloten. Wij kunnen de oud hoogheden geen fijn afscheid bieden en de nieuwe geen fijn seizoen. Wat en hoe het carnavalsseizoen er verder wel uit zal zien weten we nu nog niet. Maar we hopen echt nog samen iets te kunnen ondernemen. Hier houden we jullie natuurlijk van op de hoogte. Laten we ervoor zorgen dat we dit vervelende virus verslaan zodat we weer gezamenlijk carnaval kunnen vieren. Maar blijf vooral gezond”.

C.V. D’r Heksenbergse Vasteloavends Verein “De berichten rondom de ontwikkelingen van het COVID-19 virus zijn helaas niet positief gestemd. De beperkingen die ons zijn opgelegd zullen we moeten accepteren. Helaas hebben wij als bestuur moeten besluiten om in overeenstemming met de huidige prins, jeugdprins en nieuwe prins, geen abdicatie en proclamatie voor het seizoen 2021/2022 te doen. Mocht de situatie in februari verbeteren en zijn wij in de mogelijkheid om een of meerdere carnavalsactiviteiten te organiseren, dan zullen wij ons uiterste best doen om dit te realiseren. Mochten jullie vragen en/of opmerkingen hebben laat het ons gerust even weten”.

C.V. De Beeren. “Nog steeds heeft Corona ons in de greep. Gezien de huidige maatregelen die t/m 14 januari duren en we geen zicht hebben op hoe daarna uitziet hebben wij van C.V. de Beeren helaas moeten besluiten om de al verschoven proclamatie (naar 14 januari) en de receptie af te gelasten. De nieuwe datum voor de proclamatie wordt vrijdag 18 november 2022”.

“In overleg met het bestuur en de potentiële hooglustigheden, hebben we helaas moeten besluiten om ook het komend seizoen geen proclamatie te houden.

Daar de huidige covid- maatregelen tot 14 januari 2022 gelden en er weinig hoop is dat het hierna zal verbeteren zijn we tot de conclusie gekomen dat we de nieuwe kandidaten geen waardig Vasteloavends-seizoen kunnen bieden ( waar iedere hooglustigheid wel het recht toe heeft). Blijf gezond en let op elkaar”.

CV Heks’n jäger. “Tot onze grote spijt en met pijn in ons (Vasteloavends)-hart hebben we besloten om al onze activiteiten dit seizoen 2021 – 2022 niet door te laten gaan. Door de oplopende besmettingen en ziekenhuis opnames vinden wij dit niet verantwoord. Wij zijn ook van mening dat onze toekomstige hooglustigheden een goed en volwaardig carnavalsseizoen moeten krijgen en we dit door de nu geldende regels niet kunnen garanderen. Uiteraard zal iedereen een andere mening hebben over ons besluit. Dat respecteren we, echter hopen we ook op begrip. Het zijn geen gemakkelijke keuzes en geen leuke tijden. De nieuwe datum van onze proclamatie zal zijn op 18 november 2022. Tot die tijd hopen we elkaar tegen te komen en een lekkere pot bier te drinken. Blijf gezond en tot snel”.

Foto’s Callie Steijaert en Carnavalsvereniging

 

Geef een reactie