Steeds meer mensen vinden de weg naar WoonWijzerWinkel Limburg

2

Wandelen rond signale de Botrage Foto Pé Schaepkens

Afgelopen jaar wisten duizenden Limburgse huishoudens hun weg te vinden naar de WoonWijzerWinkel Limburg. Hét energieloket voor de Parkstadgemeenten en de gemeente Gulpen-Wittem. Er werden meer dan 5.000 Energieboxen uitgedeeld. Die zorgden alléén al voor een vermindering van de CO2-uitstoot van minimaal 250 ton.

De WoonWijzerWinkel Limburg helpt huishoudens bij het verduurzamen van hun woning. Niet alleen particuliere woningbezitters, maar ook kleine MKBers, woningcorporaties en Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) kunnen terecht bij de ‘one stop shop’ voor woningverduurzaming en energiebesparing. In het adviescentrum van de WoonWijzerWinkel Limburg in het Parkstad Limburg Stadion treffen bezoekers een compleet aanbod van duurzame oplossingen en energiebesparende producten aan. Van een eenvoudige ledlamp en waterbesparende douchekop tot warmtepompen en zonnepanelen.

Onafhankelijk advies. In een gemiddelde week lopen vele tientallen bezoekers spontaan binnen in de winkel en showroom in Kerkrade. Maar WoonWijzerWinkel Limburg is eerder een adviescentrum dan een ‘gewone’ winkel. Het verduurzamen van een woning begint vaak met een vrijblijvend adviesgesprek in de showroom of met een opname of warmtescan van de woning, om de mogelijkheden tot verduurzaming in kaart te brengen. Woningeigenaren kunnen daarbij rekenen op 100% onafhankelijk en objectief advies.

1200 offerteaanvragen in 2021. Als openingsactie waren de eerste 1450 adviesgesprekken in Parkstad gratis. Dat heeft inmiddels gezorgd voor meer dan 1200 offerteaanvragen bij erkende bedrijven in de regio. En alleen in Heerlen al werden, als onderdeel van een wijkgerichte aanpak, 1500 warmtescans uitgevoerd. WoonWijzerWinkel Limburg kan woningeigenaars die de adviezen willen gaan toepassen vrijblijvend in contact brengen met meer dan 65 aangesloten lokale aannemers en installateurs in Limburg. Subsidie- en financieringsmogelijkheden worden direct in de adviezen meegenomen.

250 ton CO2-besparing. Dat ook kleine maatregelen al tot flinke besparingen kunnen leiden, bewees de Energiebox-actie. Met deze actie konden woningeigenaars zelf een box vullen met energiebesparende producten uit de WoonWijzer webshop. Bij besteding van ten minste 100 euro, kregen zij 90 euro terug. In totaal zijn er meer dan 5.000 Energieboxen uitgedeeld. Dat heeft geleid tot een gemiddelde besparing van 3,5 procent op de energiekosten van een doorsnee huishouden. Voor de 5.000 huishoudens samen komt dit neer op minimaal 250 ton minder CO2-uitstoot per jaar.

Wijkgerichte aanpak. Marwin Dekkers, directeur van de WoonWijzerWinkel Limburg, is zeer tevreden over het eerste jaar van ‘zijn’ winkel. ‘Ons doel is om jaarlijks 1000 woningen in Parkstad en een veelvoud daarvan in Limburg te verduurzamen. Dat blijkt met deze aanpak meer dan haalbaar. We zijn al hét energieloket voor heel Parkstad en de gemeente Gulpen-Wittem. 

Op dit moment zijn we in gesprek met zeven gemeenten om ook hun officiële energieloket te worden. Mensen willen nu eenmaal fysiek, betrouwbaar en onafhankelijk maatwerkadvies in deze ingewikkelde energietransitie. We werken ook samen met andere gemeenten. Zo is onze Energiebox-actie ook een groot succes in de gemeenten Maastricht, Stein, Sittard-Geleen en straks bijvoorbeeld in Mook en Middelaar. 

Op dit moment adviseren we daarnaast tientallen VvE’s, van klein tot heel groot, over het verduurzamen van hun gebouwen. Een andere interessante ontwikkeling zijn onze wijkacties, waarbij we complete wijken helpen te verduurzamen. Bewoners profiteren daarbij van een flinke collectiviteitskorting. Tegen mensen die ons nog niet kennen, zou ik willen zeggen: kijk eens op onze website en webshop. Doe daar een online woningscan en kom daarna langs in op ons adviescentrum.’

Foto Pé Schaepkens

 

Geef een reactie