Hoofdmenu

Heerlenaar Henry de Hoon, talentvolle boek- en radiocolumnschrijver. Onlangs verscheen hiertoe zijn bundel Natuur en Zo

Intro: op 28 november 2020 besteedde deze redacteur van ParkstadActueel al enige aandacht aan de Heerlense schrijver Henry de Hoon. Destijds betrof het zijn achtste boek met de titel “Zijn laatste Voorstelling“. Henry de Hoon liet toen weten dat het een thriller was geïnspireerd op de in 2016 overleden acteur Alan Rickman (prof. Snape uit de Harry Potter reeks). Henry: “ik ben nog steeds lid van zijn fanclub en ik ontmoette hem een paar keer in Londen en Dublin. In dit verhaal krijgt een lerares uit Maastricht de kans om de beroemde acteur Alexander Devlin te interviewen in Londen. Daar wordt hij diezelfde avond vermoord en zij raakt betrokken bij de zaak. In werkelijkheid was er een Russische fan (ook lerares) die de kans kreeg Alan Rickman te interviewen. Zij, en anderen hebben mij de nodige details verteld om het verhaal kleur te geven”.

 

Redactionele vraag: dus de fans hebben nog steeds contact, zoveel jaar na zijn dood? “Ja, ik heb op die manier vrienden over de hele wereld gemaakt en we ontmoeten elkaar ook regelmatig, in Londen. Er zijn mensen bij uit de UK, Amerika, Rusland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Brazilië, zelfs uit Hawaii. We hebben dagelijks contact via sociale media en een paar zijn er zelfs naar Heerlen gekomen. Ik heb fans uit Texas en uit Duitsland ook al Maastricht laten zien. Door Rickman zijn we vrienden gebleven en ik denk dat hij verbaasd zou zijn als hij had geweten hoeveel hij teweeg had gebracht. In Londen hebben een we gedenkplaat voor Rickman opgehangen in The Phoenix Garden, een ecologische tuin midden in het theatergebied West End. Dat vonden we toepasselijk voor een acteur. Die tuin, en vele andere locaties waar ik zelf herinneringen aan heb, komen in het boek voor”. Tot zover de korte intro betreffende het artikel geplaatst in november 2020.

Bundel Natuur en Zo met radiocolumns bij omroep L 1. Onlangs, om precies te zijn op 13 december 2021, zo liet Henry de Hoon nog voor de jaarwisseling 2021-2022  ParkstadActueel weten verscheen een bundel met de titel Natuur en Zo. Henry: ‘De bundel bevat 67 radiocolumns die ik sinds 2009 bij de regionale omroep L1 voorlas in het programma Natuur en Zo, voorheen Limburgs Land. Het zijn mijn persoonlijke ervaringen rond het thema natuur. Bovendien vaak voorzien van de nodige humor.’ Hieraan toegevoegd het gegeven dat de columns prachtig geïllustreerd zijn door de bekende Heerlense kunstenaar Jan van der Hijden. De samenwerking met kunstenaar Jan van der Hijden maakt dit boek bijzonder, een lust voor het oog en voor het hart”.

Henry: “In 2009 werd ik gevraagd om columns te gaan schrijven en voorlezen voor L1 radio, in het programma ‘Limburgs Land. Live op radio, met zo’n tachtigduizend luisteraars; dat was nog even wat anders dan een boekpresentatie voor een vertrouwd lezerspubliek van mijn misdaadromans. Ik stuurde mijn eerste uitprobeersel naar de toenmalige programma presentator Ger Houben. Hij was erg gecharmeerd van mijn verhaaltje over een vakantie in Schotland. Het programma heette toen Limburgs Land en mijn verhaal ging wel niet over Limburg, maar dat hoefde ook niet; het programma ging, net als nu Natuur en Zo, over de natuur in de breedste zin van het woord”.

Henry liet vervolgens weten dat helaas in 2018, wegens overlijden, afscheid genomen moest worden van Ger Houben als presentator van Limburgs Land. “De uitvaart was indrukwekkend en toepasselijk in de natuur. Gelukkig maakte het programma een doorstart, met presentator Robert Janssen als een waardige opvolger. Hij gaf mij opnieuw met veel enthousiasme een podium in ‘Natuur en Zo’. Op 18 december werd het eerste exemplaar van de bundel Natuur en Zo uitgereikt aan Robert Janssen. Dit tijdens een speciale uitzending waarin het boekje centraal stond. Dit gebeurde buiten, voor de L1 studio, bij het bankje ter nagedachtenis aan Ger Houben”.

Bedankt Henry de Hoon voor je openhartige informatie met betrekking tot bundel met de radiocolumns. Veel succes in je verdere schrijvers carrière met veel wijsheid en inspiratie.

Bundel Natuur en Zo is verkrijgbaar in alle boekwinkels, ook online.

Natuur en Zo, ISBN: 978-94-6266-556-9, Prijs € 15,95

Natuur en Zo, Henry de Hoon | 9789462665569 | Boeken | bol.com

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno(Volgend nieuwsbericht) »