Nieuw boekje Peuteropvang Heerlen in samenwerking met Veldeke Heële en umsjtrieëke

 

Het vijfde en nieuwste boekje over Pim & Poes, een initiatief van Peuteropvang Heerlen (POVH), ligt bij de drukker. Dit deel kwam tot stand in samenwerking met dialectvereniging Veldeke Heële en umsjtrieëke die onder andere het verhaal in het Heerlens dialect vertaalde. De titel is ‘Pim & poes en d’r lachende eëzel’. Het boekje wordt op maandag 21 februari om 13.00 uur gepresenteerd in SCHUNCK Bibliotheek (derde etage). Wethouder Jordy Clemens en een peuter nemen het eerste exemplaar in ontvangst.

Het verhaal voor peuters is geschreven door Sandra Israel en voert langs enkele markante gebouwen en plekken in Heerlen en Hoensbroek. De kleurrijke en herkenbare illustraties en het ontwerp van het boekje zijn van Aline Ploeg van Groenergras.com. Veldeke Heële en umsjtrieëke vertaalde het verhaal in het Heerlens dialect.

‘Pim en Poes wille wete wat ing sjtad is. Zint de gebouwe, pleine en hoezer ing sjtad, of…?

Lier same mit Pim en Poes get sjoeën plekke va Heële kinne.’

Tweetalig opgroeien Veldeke Heële en umsjtrieëke ontwikkelde verschillende producten, maar een voorleesboekje in het Heerlens dialect was er nog niet. POVH heeft al vier boekjes in de Pim&Poes-serie uitgegeven. Het plan voor een gezamenlijk boekje was snel gemaakt.

De taalontwikkeling is voor Peuteropvang Heerlen en de dialectvereniging heel belangrijk. Voorzitter Paul Göttgens en bestuurslid Mat Snijders van Veldeke Heële en umsjtrieëke: “Het is belangrijk dat een dialect levend blijft. Verhalen vertellen aan peuters is een belangrijke basis daarvoor. Dit boekje biedt jonge kinderen een mooi verhaal in het dialect, maar daarnaast is het ook een eerste kennismaking met de stad en haar bewoners, met ‘poorten’ naar andere werelden, waarin ridders, Romeinen en mijnwerkers een hoofdrol spelen. We zijn erg blij met ‘Pim & poes en d’r lachende eëzel’.”

Bij die mening sluit Ingrid van den Bunder, bestuurder-manager van peuteropvang Heerlen, zich van harte aan. “Iedere keer denk ik, dit is het allerleukste Pim&Poes-boekje dat we hebben bedacht. Toch is er steeds weer een idee en een nóg leuker boekje.”

Naast het verhaal en illustraties bevat het boekje een route langs verschillende gebouwen en plekken in Heerlen en Hoensbroek en een stempelkaart, waarop kinderen en hun ouders stempels kunnen verzamelen op enkele locaties uit het verhaal.

‘Pim & poes en d’r lachende eëzel’ is vanaf dinsdag 22 februari te koop bij Boekhandel Van der Velden-Van Dam, Primera Heerlerheide, Readshop Hoensbroek, bij SCHUNCK, de Visit Heerlen winkel in het Maankwartier, het Nationaal Mijnmuseum, het Thermenmuseum én Kasteel Hoensbroek. De laatste vijf zijn ook locaties die in het boekje worden genoemd.

Illustratie groenegras.com

Geef een reactie