Stichting SMK genomineerd voor Limburgse Popprijs

Stichting SMK, de muziek- en dansschool voor Brunssum, Kerkrade, Landgraaf en omstreken is genomineerd voor de Limburgse Popprijs in de categorie ‘beste muziekorganisatie’.

Nominatie. “Stichting SMK heeft ervoor gezorgd dat er in de regio Parkstad wekelijks een breed scala aan muziekonderwijs wordt gegeven. Van DJ- tot songwritinglessen, bandworkshops en individuele coaching. SMK laat zien dat op een moderne aansprekende manier muziek en dans naar een jonge doelgroep meer dan mogelijk is.” Aldus de commissie over de nominatie van stichting SMK. Het huidige brede scala aan (pop)muziekonderwijs kent zijn geschiedenis.

Pionieren. Van oorsprong in de jaren ’50 van de vorige eeuw een muziekschool waar HaFa en klassieke muziek de boventoon voerde, worden in de loop van de jaren de eerste elektrische gitaren en versterkers aangeschaft bij de huidige stichting SMK. Vanaf dat moment galmen naast de klanken van Mozart ook die van Iron Maiden, Queen en Satriani door de leslokalen. De eerste muziekschoolbands worden geformeerd. Instrumenten worden in auto’s gepropt en docenten met hun leerlingen reizen naar optredens door de hele regio. Door de jaren heen blijven beginnende popmuzikanten en bands hun weg vinden bij de SMK.

Uitbreiding popmuziek. Naast de bands en lessen op popinstrumenten start stichting SMK begin deze eeuw met popprojecten op basis- en voortgezet onderwijs in de regio. In het begin zijn dit korte projecten, zoals bandworkshops, beats leren maken en educatieve popconcerten. Sinds 2019 maakt popmuziek structureel deel uit van de lessen die stichting SMK op de basisscholen geeft. Deze lessen maken deel uit van het programma Meer Harmonie in de Samenleving. In dit programma maken kinderen tijdens muzieklessen op de basisschool kennis met diverse instrumenten en muziekstijlen, waaronder popmuziek. Leren over popmuziek onder schooltijd, meespelen in een popklas na schooltijd, en voor wie daarna nog verder wil, zijn er in samenwerking met culturele partners in de regio nog meer mogelijkheden om door te gaan in de popmuziek.

Deze samenwerking met partners is een belangrijke link om de jeugd hun weg te helpen vinden in de popmuziek. Pop in Limburg, Stichting Popmuziek Parkstad, de Oefenbunker, Talentontwikkelingsplan Parkstad Popstad, Parkstad Limburg Theaters en alle andere podia waar leerlingen en bands van de SMK hebben mogen optreden zijn belangrijke spelers in het veld, die mede zorgen voor een podium en een netwerk voor de jonge popmuzikanten.

De Limburgse Popprijs is een jaarlijks terugkerende award die door stichting Pop in Limburg wordt uitgereikt aan de Limburgse act en Limburgse organisatie die dat jaar de meest significante bijdrage hebben geleverd aan de Limburgse popmuziek. Op 10 maart vindt de uitreiking van de popprijzen plaats in de NIEUWE NOR in Heerlen. Meer informatie:

Limburgse popprijs.nl | Smkparkstad.nl | Meerharmonieindesamenleving.nl

Foto Stichting SMK

Geef een reactie