Fortuna Sittard heeft zaterdagavond in Groningen drie uiterst belangrijke punten gepakt.

2

 Dimitrios Siovas was de maker van het enige doelpunt in de Euroborg, hij zorgde laat in de wedstrijd voor de 0-1 eindstand. In de slotfase drong FC Groningen fel aan, doelman Yanick van Osch voorkwam met enkele prachtige reddingen echter een tegentreffer.

Van Osch stond voor de tweede opeenvolgende keer in het doel, hij zou het vertrouwen dat hoofdtrainer Sjors Ultee hem had gegeven meer dan waarmaken. Roel Janssen verving de zieke George Cox op de linksback positie, nieuwkomer Charles Benschop stond voor het eerst in de basis. Zian Flemming zakte een linie en speelde vanaf het middenveld.

FC Groningen had in de voorbije weken afstand genomen van de onderste plaatsen. De thuisclub begon dan ook met nodige vertrouwen aan de wedstrijd en was de bovenliggende partij. Echt grote kansen kreeg Groningen echter veelal niet. Als het al gevaarlijk werd, dan stond daar in de meeste gevallen Van Osch. Na tien minuten plukte de Bosschenaar de bal van de voeten van Jørgen Strand Larsen, nadat deze aan de aandacht van de Fortuna verdediging was ontsnapt. Enkele minuten later bediende Bjorn Meijer aanvaller Paulos Abraham, die de bal met zijn schouder richting doel werkte. Weer lag Van Osch in de goede hoek.

Even later de grootste kans voor de thuisclub in de eerste helft, Strand Larsen reageerde attent op een voorzet van opnieuw Meijer. Van Osch redde weer prima, ditmaal had hij met zijn vuisten een prima reflex in huis. Pas op het einde van de eerste helft meldde Fortuna Sittard zich voor het doel van Groningen. Beide keren kwam het gevaar van Mats Seuntjens. Zeven minuten vóór rust ontdeed de behendige aanvaller zich op zo’n 25 meter van het doel van twee verdedigers van de thuisclub en schoot snoeihard in. Voor het eerst moest doelman Peter Leeuwenburgh in actie komen. Vlak voor rust ging Seuntjens op links door, vanaf de achterlijn wist hij echter geen medespeler te bereiken.

Ook na rust was het meeste balbezit voor FC Groningen. Fortuna Sittard had zijn zaakjes in verdedigend opzicht echter prima voor elkaar en gaf nauwelijks kansen weg. In de tegenaanval was Flemming dicht bij de openingstreffer, na een prachtige crosspass van Seuntjens kwam hij in kansrijke positie. Zijn schot ging echter centimeters naast de voor Fortuna Sittard verkeerde kant van de paal. Acht minuten vóór tijd kwam de beslissende treffer op het scorebord. Een hoekschop van Seuntjens werd slecht weggewerkt door de verdediging van Groningen, via Deroy Duarte en Ben Rienstra belandde de bal bij de mee naar voren gekomen Siovas. Als een volleerd aanvaller rondde deze bekwaam af: 0-1.

Hét sein voor Groningen om alles op de aanval te gooien. De ruimte die daardoor ontstond leidde tot twee keer toe bijna tot een tweede treffer voor de gasten. Seuntjens en invaller Lisandro Semedo, de laatste op aangeven van een andere invaller en tevens debutant, Paul Gladon, vonden echter doelman Leeuwenburgh op hun weg. Daardoor bleef het spannend. Via hoge ballen en verre inworpen pompte de thuisclub de bal steeds weer in het strafschopgebied van Fortuna Sittard. De gasten bezweken echter niet onder de enorme druk, met dank ook aan Van Osch die onder meer een sublieme redding in huis had op een inzet van dichtbij van Cyril Ngonge. De vreugde na afloop op het veld was groot, dankzij een voortreffelijke wedstrijdinstelling kon Fortuna Sittard voor het eerst sinds 1987 de uitwedstrijd in Groningen winnend afsluiten.

Door Communicatie Fortuna Sittard en ArchiefFoto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie