Maureen Butink, voorzitter en medeoprichter, gaat als lijsttrekker voor Jongerenpartij Heerlen de verkiezingen in .

Intro: omdat Maureen Butink ook wel een heel goede bekende van schrijver dezer is, was de verwachting van haar antwoorden op de gestelde vragen, bijzonder hoog. Daar heeft ze dan ook volledig aan meegewerkt en overtrof ze dan ook de ontstane redactionele gedachtegang. Het was dan ook niet verwonderlijk dat ze, in het belang van de Jongerenpartij Heerlen en als statement zijnde aan bovenstaande koptekst een aanvulling gaf. Dit omdat ze (terecht)-de mening is toegedaan dat de doelgroep jongeren op dit moment niet of nauwelijks vertegenwoordigd wordt in Heerlen.  .  

                                                     

Jij behoort, namens Jongerenpartij Heerlen als lijsttrekker, waarschijnlijk tot de nieuwe gezichten in de Heerlense gemeenteraad. Kun je omschrijven wie Maureen Butink is?                   

Maureen: “30 jaar geleden ben ik geboren en heb ik mijn jeugd doorgebracht op de Heksenberg. Tot 2 jaar geleden, toen ben ik met mijn man en kinderen in Caumerveld gaan wonen. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als re-integratie expert en casemanager bij SD Worx Staffing Solutions, gevestigd in Heerlen. Daarnaast ben ik mantelzorger voor mijn grootouders en in mijn schaarse vrije tijd ben ik graag onder de mensen die mij lief zijn, zorgen we voor quality time met het gezin en gaan we graag er op uit om een hapje te gaan eten en een drankje te doen. Uiteraard speelt politiek ook een grote rol in mijn leven en steek ik daar veel tijd in. Het zou echt fantastisch zijn als dat werk beloond wordt met meerdere raadszetels”.

Hoe ben je politiek geëngageerd geraakt en sinds wanneer ben je actief in de politiek?

“Politiek zit in mijn genen. Mijn opa Guus Butink zat van 1966 tot 1986 in de Heerlense gemeenteraad en mijn vader, Henk Butink, zal zijn tweede periode in maart afronden en het toneel verlaten. Ik hoop de derde generatie en de eerste vrouw in onze familie te worden die deze mooie functie mag bekleden. Toen mijn vader in 2013/’14 besloot actief te worden voor de Stadspartij vanwege de gedwongen sluiting van Sportpark Heksenberg aan de Kamperheideweg/ingang Heerenweg, ben ik de gemeentepolitiek vanaf de zijlijn gaan volgen. In 2018 ben ik bestuurslid van de Stadspartij en niet veel later ook fractie assistent geworden en nu zit ik maandelijks in de Commissie Maatschappij & Financiën. Dit is een goede leerschool met goede leermeesters in Paul Hazen en mijn vader”.

 Volg je de politieke sporen van je vader Henk?

 “Ja en nee. Ik heb heel veel geleerd van mijn vader maar zoals dat overal gaat je bent het niet altijd eens met je ouders. Dat geldt ook op politiek vlak. We kunnen gelukkig goed sparren hierover en ronden het altijd gezellig af. Ik hoop in zijn voetsporen te treden door een plek in de gemeenteraad te krijgen. Daar werken we hard aan binnen de Jongerenpartij. Het zou fantastisch zijn als de nieuwe raad jonger, verfrissend en vernieuwend is. Hoe bouw je een dossier op, welke vragen stel je, op welke manier stel je vragen, hoe werkt het? Allemaal dingen die ik meegekregen heb.

En altijd handig; klappers vol met dossiers. De Limburger schreef eens; Henk Butink – de vasthoudende nieuwkomer. Hij heeft met die vasthoudendheid best wat bereikt. Hij heeft mij laten inzien dat dossierkennis en oplossingsgericht denken, respect voor de ander en de juiste vragen stellen kan leiden tot mooie dingen. Zoals gezegd, ik heb veel geleerd, moet nog veel leren, maar wat ik geleerd heb zal ik op mijn manier in de praktijk brengen”.

Ben je voor de komende verkiezingen, in maart a.s., voor het eerst verkiesbaar voor een politieke partij of ben je eerder voor een andere politieke partij geweest?

“In 2018 wilde de Stadspartij graag een grote lijst en hebben mij gevraagd mijzelf verkiesbaar te stellen. Ik heb dan ook als ondersteuning en loyaliteit naar de partij toe hier ja op gezegd. Omdat ik ook lid ben van Lokaal Limburg werd ik gevraagd om mee te doen aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Mijn broer stond toen op een andere lijst en uit respect voor zijn ambities destijds heb ik hier nee op gezegd. Het leek me niet verstandig om in dezelfde vijver te vissen. Op verzoek van Lokaal Limburg heb ik toen meegedaan aan de Waterschap verkiezingen en het resultaat was overweldigend. De echte ambities kwamen pas toen ik gevraagd werd om fractiewerk te gaan doen en zeer zeker toen we besloten ons te gaan richten op de Jongerenpartij”.

Waarom nu 2022 dus je keuze voor Jongerenpartij Heerlen en wat kunnen de jongere kiezers van je/jullie verwachten?

“In 2018, toen ik toegetreden ben tot het bestuur van de Stadspartij om voor verjonging te zorgen binnen die partij, kwam men al snel tot de conclusie dat verjonging van de Stadspartij een lastige opgave was. Jeroen Hendriks en ik kregen de opdracht zoek dan maar andere mogelijkheden. Wij hebben toen de jongerenafdeling die we eigenlijk wilden oprichten omgezet naar een Jongerenpartij en hebben toen besloten om op 16 maart 2022 mee te doen aan de verkiezingen. Een eigen lijst, een eigen programma, eigen netwerk opbouwen, en jongeren proberen te betrekken.

Jongerenpartij Heerlen staat voor verjonging, vernieuwing en verandering. Wat een echte misvatting is, is dat we er alleen voor de jongeren zijn. Uiteraard is dat de doelgroep die de toekomst heeft, maar iedereen die een andere toekomst ziet voor Heerlen en daaraan wil bijdragen is bij ons welkom. Zo zijn er naast jongeren ook mensen aangesloten die jonge gezinnen hebben, die zich aansluiten omdat ze een ander Heerlen willen voor hun kinderen. Zelfs grootouders zijn lid, omdat ze van mening zijn dat hun kleinkinderen de toekomst zijn en zij makkelijker de keuze maken om in Heerlen te blijven wonen, te werken en te leven. Heerlen moet weer aantrekkelijk worden en daar willen wij de komende jaren – want dit zijn generatieplannen –  hard aan gaan werken”.

Hoe gaan jullie dat aanpakken?

“Aan de hand van vernieuwende standpunten willen we laten zien dat we geluisterd hebben naar de verhalen en behoeften van inwoners. Of je nu  jong of oud, tot de LHBTQIAP+ gemeenschap behoort, dik of dun bent, zwart of blank, boven of onder het spoor woont, rijk of arm, tot de meer- of minderheid behoort: al die stemmen willen we horen én vertegenwoordigen, omdat Heerlen zo divers is en omdat iedere stem telt.

We zetten daarnaast flink in op de kracht van social media. De afgelopen maanden zijn we flink in volgers en bereik gegroeid en zien we leuke interactie ontstaan.
We proberen de betrokkenheid te vergroten door op een nette manier een eerlijke boodschap te brengen. De post op de socials zijn fris, vernieuwend, eerlijk en respectvol. We zeggen wat we vinden, doen wat we beloven en vertellen wat we gedaan hebben”.

Wat betekent Heerlen voor jou en ben je dientengevolge op welke wijze dan ook betrokken bij de (buurt)-bewoners van Heerlen?

“Heerlen is de stad waar ik trots op ben, waar ik opgegroeid ben en waar mijn kinderen opgroeien. Ik woon, werk en leef in Heerlen, ik ben een echt Heëlesj maedje. Heerlen loopt als een rode draad door mijn leven. Ik hoop dan ook dat mijn kinderen de liefde voor Heerlen later delen. Als zij later gaan studeren dan moeten zij de optie hebben om zich te kunnen ontwikkelen in hun regio. Ze moeten de kans krijgen om een betaalbare woning te krijgen en hier gezond oud te worden.

Daar zet ik me graag voor in en waar het ook maar even kan probeer ik te verbinden, mijn handen uit te mouwen te steken en mee te denken over verschillende vraagstukken met betrekking tot Heerlen of de regio. Of het nu gaat om het straatfeest, of de Kiwanis waar ik lid van ben en door het organiseren van activiteiten geld ophaal voor een goed doel waar het belang van kinderen in Parkstad centraal staat of door de gesprekken over Heerlen en de toekomst, als doel heb ik Heerlen nog mooier maken. Met dat doel is Jongerenpartij Heerlen opgericht. Het hele team achter de partij is benaderbaar, het zijn doeners en zij staan midden in de maatschappij. Zo zijn we samen sterk en hebben we de overtuiging dat we echt iets kunnen veranderen”.

Hoe blijf jij in contact met je kiezer en de achterban van Jongerenpartij Heerlen?

Het team van de Jongerenpartij heeft avonden lang plannen bedacht hoe we de kiezers kunnen bereiken. Helaas hebben we door veel activiteiten een streep moeten zetten vanwege corona. Maar we zijn niet voor één gat te vangen! We hebben toch, op afstand, gesprekken kunnen voeren en hebben in het voortraject gekozen voor de persoonlijke benadering. Daarnaast zijn we actief op verschillende social media en zetten daar flink op in. Het is erg belangrijk op benaderbaar en bereikbaar te zijn. Laagdrempelig. Niet iedereen wil lid zijn van een politieke partij. Dat hoeft ook niet, men moet weten dat we ook gesprekken voeren met mensen die helemaal niets met politiek hebben of zelfs geen vertrouwen hebben in de politiek. Interactie met de inwoners is ontzettend belangrijk voor ons en dat zullen we blijven opzoeken, niet alleen in verkiezingstijd, ook de komende vier jaar”.

Hoe ga jij zorgen dat jullie in de gemeenteraad komen?

Gelukkig hoef ik dat niet alleen te doen. Op dagdagelijkse basis zijn Jeroen en ik bezig geweest met het fundament leggen van de partij. Ik durf te wedden dat ze het nergens zo goed voor elkaar hebben als wij. En we zijn trots op wat er staat, want sinds een jaar of twee zijn we actief mensen om ons heen gaan verzamelen en bouwen we met een steeds groter wordend team aan de partij, de idealen, de standpunten etc. We hebben een goed programma, zijn trots op onze kandidatenlijst en hebben een heel fijn, steeds groter wordend team van mensen die heel hard werken om de partij te laten groeien en Heerlen nog mooier en beter te maken.

We hebben de afgelopen jaren een netwerk om ons heen opgebouwd en vragen mensen met ervaring in bepaalde vakgebieden, zoals woningmarkt, arbeidsmarkt, (jeugd)zorg, onderwijs etc. om ons te ondersteunen zodat we niet iets roepen wat geen hout snijdt. Het moet wel ergens over gaan. Door te laten merken dat we er zijn, dat we luisteren, dat we met die opgedane kennis iets doen en mensen te betrekken bij wat we doen, laten we zien dat het anders kan in de politiek. Dat we er niet zitten omdat we uit zijn op persoonlijk gewin of om ons ego te strelen. We doen dit met de overtuiging dat het anders kan en moet, voor de toekomstige generatie en voor mij persoonlijk voor mijn kinderen”.

Uiteraard vind je het belangrijk om iets te bereiken in de gemeenteraad. Wat is je streven en denk je dat het gaat lukken en hoe hoop je dat te bewerkstelligen?

“Wij staan voor een stad waarin jong en oud zich thuis voelt en zichzelf kan ontwikkelen. Daarom richten wij ons op de toekomst. Dit vraagt van ons een aanpak die transparant, eerlijk en positief is. Maar het vraagt ook om de hulp van de kiezer. Deze heeft namelijk de stem die wij willen vertegenwoordigen in de lokale politiek. Als Jongerenpartij Heerlen streven wij naar positieve veranderingen binnen de stad en binnen de politiek. Daarvoor is het belangrijk dat ook de inwoners van Heerlen zich betrokken voelen. Meer mensen zorgen namelijk voor meer perspectief, wat nodig is om verandering te realiseren”.

Jongerenpartij Heerlen  zou ‘dolgelukkig’ zijn met de winst van één of twee zetels. Rekenen en hopen jullie wel op meer zetels?

“Dat ligt iets anders. We zetten hoog in, zijn super ambitieus en gaan voor drie zetels. We willen graag meedoen en meewerken aan de toekomst en daar heb je in onze ogen minimaal drie zetels voor nodig. Een flinke uitdaging, maar daar gaan we voor. Aan de inzet en toewijding van ons team zal het in elk geval niet liggen”.

Over de doelen gesproken, wat hoop je bereikt te hebben als over vier jaar de komende raadsperiode erop zit?

“Wij denken dat we de huidige vorm van politiek drijven, kunnen veranderen. Wil je iets bereiken dan  moet je een goed plan hebben, daar duidelijke afspraken over maken en op transparante wijze kunnen communiceren met alle betrokkenen. Wij vinden het heel belangrijk om samen te werken. Alleen samen voer je veranderingen door. 20 jaar SP heeft in onze ogen te weinig opgeleverd. Er zijn goede dingen gerealiseerd, er zijn ook kansen gemist en het is nu financieel een puinhoop.

We zullen de komende vier jaar moeten investeren in de jongeren, de jeugdzorg, het realiseren van betaalbare woningen, goede ouderenvoorzieningen en zorgen dat Heerlen én de regio betere kansen kunnen bieden op gebied van onderwijs en op de arbeidsmarkt.

Samenwerking, tussen de partijen maar ook met bijvoorbeeld het UWV, de onderwijsinstellingen, de woningcorporaties etc. is in onze ogen ontzettend belangrijk. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel- tenminste daar gaan we vanuit –  en dat is Heerlen weer bruisend maken. Het is niet een kwestie van willen dat het lukt, het moet lukken. Het is nu of nooit”.

Wat zijn je ambities in de verdere toekomst met betrekking tot de politiek?

“Voor mij persoonlijk staat de opbouw van de partij centraal de komende jaren. Een goed fundament leggen voor de toekomst zodat anderen straks het stokje kunnen overnemen. De komende jaren wil ik mijzelf inzetten voor de Jongerenpartij en voor Heerlen, maar ook voor de partijgenoten die ambitie hebben om het stokje over te nemen. We hebben een aantal ambitieuze mensen in ons team en vertrouwen er volledig op dat zij dezelfde idealen hebben en met dezelfde insteek en dus het gemeenteraads- en commissiewerk kunnen en zullen doen. Ik zie het zelf als een opleidingstraject. Jeroen Hendriks en ik hebben veel geleerd de afgelopen jaren, er is nog veel te leren, maar we kunnen ook de kennis delen met de Jongerenpartij en haar kandidaten, zodat we ook de kwaliteit kunnen leveren die we nu helaas te vaak missen.

Hoe stel je de juiste vragen, hoe bereik je iets, hoe ga je met elkaar om in de raadszaal? Met die basis kunnen we hopelijk jaren vooruit en jaren iets voor de stad betekenen. Ik zie dit als een soort van erfenis welke ik voor mijn kinderen achterlaat. Ik vind het belangrijk echt iets betekenen, een luisterend oor bieden aan de inwoners en ook actie te ondernemen. Het zou fantastisch zijn als we burger en politiek kunnen verbinden, meer betrokkenheid kunnen creëren, het allemaal wat minder wollig en meer interessanter en transparanter te maken.

We hebben ambitieuze plannen, maar daar is tijd voor nodig, meerdere raadsperiodes. Wij leggen de basis, zetten de partij op de kaart en hopen met onze manier van aanpak en werken respect af te dwingen. We willen laten zien dat we het beste voor hebben met onze inwoners, specifiek de jongeren, en gaan hard werken om Heerlen voor hen een prima plek is om geboren te worden, op te groeien en weer aantrekkelijk te maken, zodat we hier allemaal met elkaar prettig kunnen wonen, werken, leren, en leven”.

Ook voor jou de vraag of je ambitie hebt om wethouder te worden?

“Het zou goed zijn als er een wethouder Jongerenbeleid komt. Er is een wethouder Ouderenbeleid, maar wij vinden dat de doelgroep die we graag in onze stad zien en willen houden ook vertegenwoordigd mag worden in het college. Een wethouder vanuit de Jongerenpartij zou dan een logische keuze zijn. Ik moet er niet aan denken dat zowel de directeur van Heerlen-Noord als de wethouder die over Jeugdzaken- en beleid gaat beiden uit de koker vanuit de SP komt. Ik ben bang dat er anders weinig gaat veranderen voor jongeren op korte termijn. De prioriteit voor nu is in de raad komen en als zich de gelegenheid voordoet een wethouder, liefst op Jongerenbeleid, te leveren grijpen we die kans natuurlijk met beide handen aan”.

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie