Met de klas op excursie in Bocholtz

Al driekwart jaar wordt er hard gewerkt aan het verfraaien van de kern Bocholtz. Al die tijd hebben veel schoolkinderen met regelmaat hun route van huis naar school moeten aanpassen omdat de weg was opengebroken. De afgelopen week mochten ze met de hele klas op excursie om te gaan kijken wat al die bouwkranen en vrachtwagens in hun dorp aan het doen zijn. En ze kregen een blinde hoektraining om te weten welke gevaren er in het verkeer zijn.
Bij de aanbesteding van het werk in Bocholtz, heeft gemeente Simpelveld aannemers uitgedaagd om naast het werk zelf ook aandacht te geven aan de omgeving waarin ze werken. BLM wegenbouw is met het idee gekomen om de leerlingen van Basisschool Bocholtz een excursie aan te bieden naar de ‘bouwplaats’. Zo zien ze straks niet alleen het fraaie eindresultaat, maar leerden ze ook wat er vooral onder de grond allemaal bij komt kijken om een wijk in te richten.
Wethouder Wiel Schleijpen: “Bijna alles wat de aannemer aan de weg doet, heeft te maken met water. Het meest voor de hand liggend zijn de rioolbuizen. Daarin wordt het vuile water verzameld. En ja, daar gaat ook poep doorheen! Maar daarnaast leggen we een buis voor ‘schoon’ regenwater. BLM kon daar veel over vertellen en nu de kinderen weten waar ze moeten kijken, zien dat regenwater straks ook terug in de kern Bocholtz.”
Tijdens de rondleiding konden de kinderen kennis maken met tal van vakmensen die aan het werk waren, van de stratenmaker tot de walsmachinist. BLM en RA Infra vertelden van alles over die beroepen. Ze komen ook terug op twee kleurplaten waarmee alle leerlingen mee konden doen aan een kleurwedstrijd. De mooiste kleurplaten zijn afgedrukt op een groot doek dat aan het bouwhek rond de bouwplaats komt te hangen.
Veilig door het verkeer
Dat kinderen veilig te voet of op de fiets naar school kunnen, is heel belangrijk. De gemeente doet er met de inrichting van de weg alles aan om die school-thuisroute zo veilig mogelijk te maken. Maar leerlingen en ouders dragen zelf ook in belangrijke mate bij door verkeersregels te volgen en zich veilig te gedragen. Wethouder Wiel Schleijpen: “Kinderen zijn zich niet altijd bewust van de gevaren. Daarom combineerde BLM de excursie met een blinde hoektraining. De les begon in de klas en daarna konden de kinderen in en rond een vrachtauto op het schoolplein ervaren wat een chauffeur wel en niet kan zien.“
Foto Gemeente Simpelveld

Geef een reactie