Waar normaalgesproken op carnavalsvrijdag langs de scholen wordt gegaan om het carnaval in te luiden was het dit jaar even anders. Op donderdag 24 februari jl. ging de jeugd van H.V.V. de Winkbülle samen met de Blauw Sjuut langs 10 verschillende basisscholen in Heerlen. Tijdens het bezoek aan de scholen werden de winnaars van de kleurwedstrijd verrast met hun prijzen en maakte de Winkbülle, nadat de scholen de afgelopen weken flink geknutseld hadden, de winnaars van het Friekele 2022 bekend.

 

Om 08:00 begon de dag met het verzamelen bij Plus Winnubst. Nadat de dames van het Winkbülleballet de laatste glitters in hun gezicht hadden en de Blauw Sjuut was gearriveerd, vertrokken we richting de eerste school. Op basisschool Gerardus Majella op de Heksenberg werd de jeugd en Blauw Sjuut hartelijk ontvangen door de leerlingen, docenten en de Raad van 11, jeugdprins en prins van de heksenberg. Na flink wat gesprongen te hebben begon het programma waarbij de tekenwinnaars van de groepen 3 en 4 hun prijzen ontvingen.

Dit was nog niet alles want ook bij het Friekele was Gerardus Majalla in de prijzen gevallen! Groep 7 had de derde prijs en mag met de hele klas gaan bowlen bij Hoeve de Aar. Door een probleem met de USB-stick kon het Winkbülleballet, na maanden van voorbereiding, hun dansje nog niet uitvoeren… maar niet getreurd, na wat technische aanpassingen konden ze het vanaf de tweede school maar liefst negen keer dansen. En wat hebben ze dit fantastisch gedaan! Nadat de jeugd helemaal van links naar rechts was geschud door het nummer van Snollebollekes ontving de school nog een blijvend aandenken en werd de tocht vervolgd naar de volgende school. Maar voordat we vertrokken lieten we, bij iedere school, nog een flinke doos poefelen achter.

De route vervolgende zich langs De Wegwijzer, De Griffel, Eikenderveld, Broederschool, Catharinaschool, Martinusschool, Tarcisius, Tovercirkel en Windekind. Bij iedere school werden de winnaars van de kleurwedstrijd en het Friekele bekendgemaakt, er werd gedanst en bovenal CARNAVAL GEVIERD. Op De Broederschool werd ook nog stil gestaan bij het 100-jarig bestaan van de school en bij het Eikenderveld bij het 100-jarig bestaan van de wijk en werden beide scholen verrast met een heerlijke slagroomtaart!

Het was een geweldige dag en wat is het gaaf om te zien dat de jeugd, na een jaar geen carnaval, het carnavalsgevoel nog steeds heeft. Vele kinderen waren verkleed, liepen de polonaise, sprongen en danste op de (Limburgse) carnavalsmuziek en waren heel enthousiast. Het carnavalsgevoel moet worden overgebracht naar de nieuwe generatie en dat gebeurt! Door initiatieven als het Friekele, de kleurwedstrijd en de gehele schoolaanpak van de Winkbülle maakt de jeugd op een leuke, speelse manier kennis met de vasteloavend i Heële.

Foto’s Rob Kessels

 

 

Geef een reactie