Sirenes loeien op maandag 7 maart

In verband met de situatie in Oekraïne kan dit tot onrust leiden. Help ons daarom iedereen eraan te herinneren dat de sirene als test afgaat.

De sirenes worden op iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen de geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden. Wanneer de sirenes langer en meerdere malen achter elkaar loeien, is er sprake van alarm. Mensen moeten dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Via radio of tv van regionale calamiteitenzenders wordt meer informatie gegeven.

Klachten over het niet horen van sirenes kunnen worden gemeld bij de regionale brandweer van je veiligheidsregio.

NL-Alert is het primaire alarmmiddel van de overheid dat Nederlanders waarschuwt en informeert over een noodsituatie. Op iedere eerste maandag van juni en december ontvangt iedereen het NL-Alert testbericht op hun mobiele telefoon. Het eerstvolgende NL-Alert testbericht is op maandag 13 juni rond 12 uur.

Wees voorbereid. Weten wat je moet doen als de sirene gaat wanneer er geen sprake is van een test? Ga naar crisis.nl/wees-voorbereid/de-sirene-gaat/(opent in nieuw tabblad)

 

Geef een reactie