De gemeente Kerkrade voert in stappen onderhoud uit aan de bomen langs de steenwegen

In 2018 is de gemeente hiermee gestart. Uit onderzoek is gebleken dat een groot aantal van de bomen langs de steenwegen nog maar een beperkte levensverwachting heeft. Veel van de beuken kunnen onder andere niet goed tegen de drogere zomers. De bomen zijn aangetast door ziekten, schimmels en zwammen.
De gemeente heeft het onderhoud aan de bomen gecombineerd met het onderhoud aan de wegen. Het traject van de Heerlenersteenweg is inmiddels helemaal afgerond. In 2021 is het eerste deel van de Kaalheidersteenweg uitgevoerd. In februari 2022 wordt gestart met de tweede gedeelte van de Kaalheidersteenweg.
Kap en herplant bomen
Meteen aan het begin van de werkzaamheden zullen de bomen die ziek zijn, worden gekapt. Dit zijn 22 bomen. Voor elke gekapte boom wordt een nieuwe boom geplant. Bij de bomen die blijven staan, zal de ondergrond worden verbeterd. De bomen krijgen extra ondergrondse groeiruimte, waardoor ze langer mee kunnen. Ook voor de nieuwe bomen zal de ondergrond worden verbeterd.
Nieuwe bomen
Het planten van de nieuwe bomen gebeurt aan het einde van de werkzaamheden, naar verwachting in de winterperiode 2022/2023. De nieuwe bomen zullen uit verschillende soorten gekozen worden. Door verschillende soorten bij elkaar te zetten, kan verspreiding van ziekten tussen de bomen voorkomen worden.
Grootte van de nieuwe bomen
In het begin zullen de nieuwe bomen kleiner zijn dan de bomen die gekapt worden. Maar door de verbetering van de ondergrond hebben de nieuwe bomen de mogelijkheid om snel tot een volwassen boom uit te groeien.
Uiteindelijk zal het onderhoud ertoe leiden dat de steenwegen ook in de toekomst een laan blijven met veel groen. Op het plaatje is een zieke boom gezet (rechts) ten opzichte van een nieuwe boom.
Archieffoto gemeente Kerkrade

Geef een reactie