Nieuwe aanbesteding inkoop jeugdhulp 2023-2028

De colleges van Heerlen, Landgraaf en Voerendaal hebben besloten om te starten met een nieuwe aanbestedingsprocedure voor de inkoop van de basishulp jeugd (ambulante jeugdhulp en lokaal preventieve activiteiten). De huidige periode loopt namelijk af per 1 januari 2023 en er wordt afgezien van een verlenging. De huidige voorwaarden bieden voor zowel de gemeenten als JENS onvoldoende mogelijkheden om de overeenkomst voort te zetten. Voor jeugdigen en ouders die gebruik maken van jeugdhulp blijft de hulp ook gewoon na 1 januari 2023 beschikbaar.

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Om de hulpverlening te verbeteren en de kosten beter beheersbaar te maken, besloten Heerlen, Voerendaal en Landgraaf vier jaar geleden om de inkoop van de jeugdhulp, anders dan gebruikelijk, samen aan te besteden op basis van een vastgesteld bedrag.

“De jeugdhulp is de afgelopen vier jaar zeker verbeterd”, zegt verantwoordelijk wethouder Jordy Clemens. “Zorgverleners werken beter samen en werken zoveel mogelijk vanuit de wijk, dichtbij het kind en het gezin. Deze aanbesteding borduurt dan ook voort op de doelstellingen en uitgangspunten van vier jaar geleden. Want het blijft voor alle drie de gemeenten top prioriteit dat zoveel mogelijk kinderen kunnen opgroeien in een veilige en gezonde omgeving.”

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige inkoop hebben te maken met:

  • het budget, dat tijdens de looptijd geïndexeerd kan worden en rekening houdt met omstandigheden en gerichte opgaves;
  • de looptijd van het contract die van vier naar vijf jaar gaat;
  • de ‘medewerkers toegang’ die niet zoals eerder gepland overgaan naar de opdrachtnemer, maar in dienst blijven van de gemeente.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

Geef een reactie