Denk mee over Landsfort Herle:Heerlen brengt haar Middeleeuws verleden weer tot leven

Heerlen is een stad met een rijke geschiedenis. Het Middeleeuwse Landsfort Herle vormt het hart van het huidige Heerlen: een kleine, ommuurde en omgrachte vesting die bestond uit de Pancratiuskerk, een paar huizen en de Schelmentoren. Heerlen wil dat mensen ook dat verleden kunnen zien, aanraken en beleven. Door cultuurhistorisch erfgoed boven en onder de grond toegankelijk te maken, verhalen te vertellen én door de openbare ruimte opnieuw in te richten. In het project ‘Landsfort Herle’ gaat de gemeente Heerlen, geholpen door bureau Braining the Future, hierover in gesprek met bewoners, ondernemers en bezoekers van het centrum.

Wethouder Jordy Clemens, cultuur en erfgoed: “We weten steeds meer over Middeleeuws Heerlen. Over de oude bebouwing, de omwalling en de grachten die ooit vol water stonden. Dat willen we heel graag terugbrengen in het straatbeeld. Maar hoe we dat precies gaan doen willen we heel graag samen met de gebruikers bepalen.”

Samen maken we Landsfort Herle. Want hoe kijken Heerlenaren en bezoekers tegen de Middeleeuwse geschiedenis aan? Welke kansen of problemen zien ze om het verleden naar het heden te brengen? En hoe creëer je een groene openbare ruimte die je tevens goed kunt gebruiken? Door middel van onder andere workshops en interviews worden de antwoorden op deze vragen geïnventariseerd. In de omgeving Bongerd-Pancratiusplein wordt op 15, 17, 22 en 26 maart en op 10 en 12 mei een pop-upstand ingericht, waar iedereen die wil meedenken welkom is om langs te komen. Alle actuele informatie is ook te vinden op www.heerlen.nl/landsfortherle.

Het Middeleeuws verleden van Heerlen is nog altijd zichtbaar. Zo verwijst het cirkelvormige stratenplan rondom het Pancratiusplein naar de voormalige grachten rondom het Landsfort. De grachten zijn later gedempt. De beperkte aanwezige restanten van de muren bevinden zich vandaag de dag grotendeels ondergronds. Heerlen wil ‘het rondje rondom de kerk’ haar Middeleeuwse karakter en identiteit teruggeven. Wel in een modern, groen, duurzaam jasje en passend bij de complete transformatie van Heerlen-Centrum.

Dit project is onderdeel van de complete aanpak van Heerlen-Centrum, beschreven in het ambitiedocument Samen maken we het Centrum 2022, het vervolg van het Urban Bidboek 2016. De gemeente werkt hierbij samen met partners Ministerie BZK, Provincie Limburg, IBA Parkstad en Stadsregio Parkstad onder het mom: Samen maken we het Centrum, zie ook www.heerlen.nl/centrum.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

Geef een reactie