Hoofdmenu

Help mee met de jaarlijkse paddentrek

Jaarlijks trekken padden en andere amfibieën van hun winterverblijf naar het water. In dat water planten ze zich voort. Ook in onze gemeente zijn er verschillende plaatsen waar de padden naar het water trekken. Om dit zo goed mogelijk te laten gebeuren plaatsen we paddenschermen langs de wegen. Maar de dieren kunnen ook uw hulp goed gebruiken. Samen met de andere vrijwilligers kunt u bijvoorbeeld borden plaatsen om het verkeer bewust te maken van de paddentrek. Maar u kunt ook de padden in emmers opvangen en ze veilig naar het water brengen.

De padden trekken in de periode februari tot en met april vanaf een nachttemperatuur van minimaal 8 graden naar het water. Tijdens een milde, natte periode kan het grootste deel in zeer korte tijd naar het water trekken. Dit gebeurt bij de avondschemering. Het kan om honderden dieren per nacht gaan! De route naar het water gaat vaak ook over de wegen. Het IVN – Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid –  vraagt aan alle bestuurders tijdens de paddentrek op deze wegen hun snelheid aan te passen.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno