Hoofdmenu

Kevin Nowacki hoofdtrainer van de selectie van SVME

,,Voor ons is handhaven hetzelfde als het behalen van het kampioenschap”

 Kevin Nowacki gaat komend seizoen van start als hoofdtrainer van derdeklasser Heksenberg-NEC uit Heerlen. Maar nu staat hij, in het dagelijks leven fysio/manueel therapeut, verliefd en vader van twee kinderen, samen met assistent Tom Bovens aan het roer van de hoofdmacht van SVME uit Eijsden. Handhaving in de derde klasse is voor die club het beoogde doel in het inmiddels weer opgestarte voetbalseizoen.

De persoon

We beginnen met de vraag een omschrijving van zijn eigen persoon te geven. ,,Een ruwe bolster met blanke pit is het eerste wat me te binnen schiet”, begint Kevin, die vervolgt met: ,,Ik ben sociaal direct en als trainer iemand die oog heeft voor de mens achter de speler. Voor de rest ben ik leergierig en weet ik wat ik wil. Een valkuil van mezelf is dat ik het vaak voor iedereen goed wil doen en dat ik mij slecht kan afgrenzen. Dit zijn voor mij nog punten waaraan ik moet werken.”

 Voetballoopbaan

Kevin Nowacki is van 12 februari 1980. Bij het te perse gaan van dit interview heeft hij dus net de 42-jarige leeftijd bereikt. Sinds zijn vierde zit hij in het voetbalwereldje. Hij vertelt over zijn loopbaan als speler: ,,Ik ben op 4-jarige leeftijd begonnen met voetballen bij Heksenberg. Vervolgens ben ik uitgekomen voor BSV Limburgia, RKDFC, RIOS’31, Langeberg, SVN, Minor, KVC Oranje, De Ster en Adveo.”

 Trainer(s)

Een gevarieerde reeks van clubs en een loopbaan op verschillende niveaus, concluderen wij als redacties. Als je voor veel clubs hebt gebald, heb je uiteraard ook veel ervaring opgedaan met trainers. We vragen naar de bevindingen van Kevin. Hij steekt van wal: ,,Math Schaepkens, Hans van Tussenbroek, Fer van Melsen, Guus Vrancken…… Dat zijn eigenlijk wel de trainers waar ik de beste herinneringen aan bewaar. Ik heb het meeste geleerd van Fer van Melsen. Wat mij in hem vooral aansprak was zijn omgang met spelers/mensen en zijn tactische kijk op voetbal. Hij kon zaken heel simpel en begrijpelijk uitleggen en de training daarop aanpassen, waardoor je dit goed kon omzetten in het veld.”

Veel voetballers worden na hun carrière trainer, in de meeste gevallen als een soort uitvloeisel van hun bestaan als speler. Bij Kevin Nowacki ligt dat ietwat anders, de aanleiding ligt elders in het sportieve. Kevin legt uit: ,,Ik heb naast voetballen ook taekwondo beoefend. Op mijn 15e gaf ik al les en in 1998 heb ik mijn trainersdiploma gehaald bij de Taekwondobond Nederland. Daarbij merkte ik dat het trainen of les geven mij goed af ging en dat ik er veel positieve energie uit haalde. In het voetbal ben ik vervolgens eerst jeugd gaan trainen en heb ik UEFA-C en -B gehaald. En op een gegeven moment heb ik de overstap gemaakt vanuit de jeugd naar een eerste elftal.”

Clubs en successen

Zijn eerste club als hoofdtrainer werd RKVV Wijnandia uit Wijnandsrade. Na drie jaar volgde vv Hellas en sinds twee jaar staat Kevin Nowacki aan het roer in Eijsden bij SVME. We vragen hem naar zijn hoogtepunten in zijn loopbaan als speler en als trainer. Het blijken er niet weinig. Kevin: ,,Hoogtepunten waren de diverse kampioenschappen en promoties, zowel op het veld als in de zaal, als speler met Minor, SVN en FSG. Tevens bewaar ik mooie herinneringen aan de tijd bij Wijnandia. Een zeer warme club met heel fijne mensen, waar ik als trainer begon en in drie seizoenen een periodetitel en kampioenschap mocht behalen, met een gemotiveerde spelersgroep en assistent Max Ruwette.”

SVME

De rest van het nu lopende seizoen, we hebben het al gememoreerd, is Kevin Nowacki nog actief als hoofdtrainer van SVME. Als we vragen naar een beschrijving van de club, de relatie van SVME met buurman Eijsden, respectievelijk mentaliteitsverschillen tussen mensen in het Maasland en die uit de regio Parkstad reageert hij met: ,,SVME heb ik ervaren als een warme vereniging. De vereniging wordt gedragen door fantastische vrijwilligers. Je merkt ook dat het een hecht geheel is, een club verankerd is met het dorp. Wat betreft de verhoudingen met de buren: de onderlinge rivaliteit leeft gedurende 90 minuten dat de wedstrijd duurt, terwijl de derde helft samen gevierd wordt. Een gezonde rivaliteit dus. Wel vergeet ik nooit dat men tegen mij zei dat wanneer ik deze derby zou verliezen, ik meteen mijn biezen kon pakken.

En dan de mensen in Eijsden en omgeving, vergeleken met die uit Parkstad. Er zijn zeker verschillen, maar je zult je als trainer altijd moeten aanpassen, zonder daarbij overigens jezelf te verloochenen. In mijn geval ben ik als persoon de laatste jaren erg gegroeid en pas ik mij veel makkelijker aan dan toen ik jong(er) was. Daarbij blijf ik professional en voer ik de opdracht uit waarvoor de vereniging mij heeft aangesteld.”

Doelstelling 2021-2022

Het voetbalseizoen is nog niet halverwege. In verstreken tijd natuurlijk wel, in aantallen van gespeelde wedstrijden nog lang niet. Er staat een druk programma te wachten voor alle clubs in het amateurvoetbal, dus ook voor SVME. We vragen Kevin naar de doelstelling van de club, die net als Heksenberg-NEC uitkomt in 3A. Hij reageert: ,,Tom Bovens en ik zijn blij als we ons gewoon handhaven. Voor ons is handhaven hetzelfde als het behalen van het kampioenschap. Helaas heeft de coronapandemie de animo bij de spelersgroep om lekker te komen trainen en te voetballen geen goed gedaan. Spelers hebben de afgelopen twee jaren ervaren dat ze op zondag ook iets anders kunnen gaan doen. Tom en ik hebben er alles aan gedaan om de groep bij elkaar te houden. Wij hopen voor wat betreft de tweede seizoenshelft dan ook op een hogere trainingsopkomst en we gaan er weer vol tegenaan, zodat we het seizoen goed kunnen afsluiten.

Ik zou de jongens het volgende willen meegeven: er gaat niks boven het bezig zijn met de belangrijkste bijzaak van het leven en dat is ‘ons’ spelletje.”

Selectiebesprekingen

Bij de diverse clubs zijn besprekingen met de spelersgroep begonnen of misschien zelfs al afgerond. Hoe zit dat met de besprekingen die Kevin Nowacki heeft gevoerd of nog moet aangaan? Heeft hij, gezien zijn aanstaande vertrek naar Heksenberg-NEC dubbel werk? Blijkt mee te vallen, want: ,,Bij de besprekingen inzake de selectie van SVME word ik niet betrokken. Dit lijkt me ook logisch. Wel zal ik altijd openstaan indien zij vragen hebben of om ondersteuning vragen, want ik draag de vereniging een heel warm hart toe.

Bij mijn nieuwe vereniging heb ik aangegeven hoe ik graag wil gaan werken komend seizoen en welke type spelers daarbij passen.”

Ambitie

Tenslotte vragen we Kevin Nowacki, die ons tussen de bedrijven door vertelt graag aan fitness te doen, naar zijn ambities in zijn toekomst als trainer. Hij sluit ons onderhoud af met:

,,Ik heb twee kleine kinderen en die staan vanzelfsprekend op nummer één. Ik zou inderdaad graag UEFA-A willen gaan doen, maar op dit moment zie ik daar geen mogelijkheid toe. Belangrijk vind ik dat ik een spelersgroep heb die gemotiveerd is en vanuit een sportklimaat haar sport beleefd. Daarbij gaan plezier en prestatie samen. Als je het hebt over ambitie, geloof ik er meer in dat zaken op je pad komen of niet. Gewoon hard en gestructureerd werken en dan zien we wel.”

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno« (Vorig nieuwsbericht)