Hoofdmenu

Elftalleider hoofdmacht WDZ Ingo Schaakxs ,,WDZ: Warm, familiair, saamhorigheid, gezelligheid en thuis komen.”

Tussen 1990 en 2020 voetbalde Ingo Schaakxs meer dan een kwart eeuw in de kleuren zwart-wit, voor WDZ uit Bocholtzerheide. Alleen tussen 2007 en 2010 verliet hij zijn ‘thuis’. In die jaren was hij namelijk actief voor sv Heerlen/IDB. Op alle posities voorin liet hij zijn kunsten zien, maar de favoriete stek was die van linksbuiten. Ook rugnummer 10 en dat van linker middenvelder was hem niet vreemd. Zijn ruime ervaring als speler en zijn werk als leerkracht in het Voortgezet Speciaal Onderwijs leidden er na zijn gedwongen afscheid als voetballer toe dat hij werd gevraagd als elftalleider. Uiteraard was ‘nee’ geen optie voor Ingo.

WDZ en niet Sportclub’25 is de voetballiefde van Ingo Schaakxs geworden. En dat terwijl hij opgroeide dicht in de buurt van het veld van laatstgenoemde club, in die tijd net buiten het centrum van Bocholt gelegen. Moeder blijkt de doorslag te hebben gegeven. Ingo Schaakxs daarover: ,,Binnen de vereniging zijn ook mijn oom en neef lid, niet meer actief overigens. Familie is wel de reden geweest dat ik als jonge jongen actief lid ben geworden van WDZ en niet van grote rivaal Sportclub’25. Ik ben vroeger nota bene naast het voetbalveld van Sportclub’25, net buiten het centrum van Bocholtz, opgegroeid en was er als klein jongetje ook vaak te vinden. Maar ja, mijn moeder is opgegroeid in Bocholtzerheide, vandaar de link naar WDZ en mijn toetreden als lid van die club. Nooit spijt van gehad trouwens.”

Top-TV

Als we Ingo Schaakxs, van 14-9-1984, vragen naar zijn mooie momenten in zijn leven voetballer, blijkt zijn leukste herinnering in Heerlen te liggen. Hij vertelt: ,,Het meest is me bijgebleven mijn debuutwedstrijd in de eerste klasse met sv Heerlen, tegen Panningen. Ik scoorde en mocht een assist op mijn cv bijschrijven. Daar bleef het niet bij. L1 was aanwezig en die wilden zo’n speler na afloop natuurlijk voor de camera hebben en interviewen. Dat alles heb ik nog op film.”

Maar daarmee is natuurlijk niet alles gezegd inzake de sportieve hoogtepunten. Die waren er ook bij WDZ. Ingo opnieuw: ,,Ik heb heel veel mooie momenten gehad.  De promotie van WDZ in 2010 naar de derde klasse bijvoorbeeld. We wonnen de beslissingswedstrijd tegen DBSV uit Maastricht op het veld van Minor met 3-2. Zodoende volgde promotie. Trainer was toen oud Rodakeeper Joop Dacier.’

Elftalleider

Momenteel fungeert. Hoe is dat zo gekomen, vragen wij ons af. Ingo verhaalt: ,,Ik ben gevraagd door het bestuur. Aangezien ik zelf jaren onderdeel heb uitgemaakt van het eerste elftal -maar noodgedwongen door blessures (artrose in heup en knie) ben moeten stoppen- werd mij gevraagd om als verbindingspersoon tussen de nieuwe trainer Martin Kremers en de spelersgroep te fungeren. Op die manier kon ik toch nog betrokken blijven bij het eerste. Aangezien wij startten met een geheel nieuwe staf vond men mij binnen WDZ de geschikte persoon voor de vacature. Gezien de connectie die ik had met de jongens en mijn ervaring in het onderwijs zag met het als een win-win situatie. Zelf vond ik het ook een goed idee en stemde toe.”

Hoofdtrainer RK vv WDZ Martin kremers met Ingo Schaakxs elftalleider ( Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno)

Taken

Dan vragen we naar de taken van een elftalleider, in dit geval dus de manier waarop dat bij WDZ wordt ingevuld. Er blijkt veel aan vast te zitten, getuige: ,,Als elftalleider is het vooral belangrijk dat alle randzaken rondom het eerste elftal goed geregeld zijn. Hierbij moet je denken aan het voorbereiden van de materialen, tenues klaarleggen, ballen oppompen, warming-up klaarzetten, scheidsrechter opvangen, tegenstander verwelkomen, digitaal wedstrijdformulier invullen, drank en eten verzorgen voor na de wedstrijden. Maar het voornaamste is dat je de verbindende factor vormt tussen spelers en technische staf. Zelf ervaar ik het ook als heel prettig om individuele gesprekken met de spelers te voeren, om zodoende als vertrouwenspersoon/adviespersoon te fungeren. Spelers hebben daar soms ook behoefte aan en vragen mij wel eens om raad hoe met bepaalde situaties om te gaan.”

Competenties

We hebben gehoord wat er zo allemaal op een elftalleider afkomt. Je vraagt je dan vanzelf af over welke eigenschappen zo iemand moet beschikken. Tegenwoordig wordt dat met competenties omschreven. Hoe ziet Ingo Schaakxs dat? Zijn visie: ,,Je moet vooral sociaal zijn, jong van geest, een luisterend oor kunnen bieden, flexibel, coöperatief, maar vooral moet je er voor de jongens zijn. Het belangrijkste is dat ze optimaal kunnen presteren en dat zij zich niet druk hoeven te maken over randzaken. Daarnaast is het belangrijk dat je bij de staf aangeeft wat er binnen de spelersgroep leeft,  zowel positieve als negatieve dingen. Je moet gesprekken aangaan wanneer je zaken opmerkt en zodoende je steentje bijdragen aan het groepsproces en een veilig sportklimaat, waarin iedereen zich prettig voelt.”

Dankbaarheid, wederdienst en succes

Mensen als Ingo Schaakxs, die van jongs af aan bij een club zijn, voeren vaak meerdere taken uit. Meestal gebeurt dat na de actieve loopbaan. Ook bij onze gesprekspartner. Hij blijkt ook dankbaar richting WDZ, zo blijkt uit zijn woorden: ,,Ik ben dit seizoen gestart als trainer van onze JO-19. Ik denk dat het voor iedere vereniging herkenbaar is dat het steeds moeilijker wordt om trainers voor de  jeugd te vinden. Toen het bestuur zich bij mij meldde met de vraag of ik dit jaar de JO-19 onder mijn hoede zou willen nemen, ben ik in het belang van de club overstag gegaan. Het gaf mij ook het gevoel dat ik op die manier iets terug kon doen voor WDZ, de club die mij toch  vanaf mijn 6e levensjaar heel veel heeft gegeven. Ik heb eerder nooit de ambitie gehad om als trainer aan de slag te gaan, maar ik moet toegeven dat het mij tot nu toe heel goed bevalt, ondanks dat er ontzettend veel tijd in gaat zitten. In de najaarscompetitie hebben we het met 24 punten uit 8 wedstrijden geweldig gedaan en  als koploper (in een helaas voortijdig afgebroken seizoen) promotie naar de eerste klasse afgedwongen.”

Trainers

Uit het relaas van Ingo blijkt dat hij als prille trainer al succes heeft bewerkstelligd. Voor ons reden hem te vragen welke ervaringen hij als speler heeft gehad met mensen die voor de voetbalgroep stonden waarvan hijzelf deel uitmaakte. Hij steekt van wal: ,,Poeh, ik heb een heleboel trainers meegemaakt. Elke trainer heeft zijn steentje bijgedragen aan mijn ontwikkeling als voetballer. Zonder anderen tekort te doen wil ik er wel een viertal uitlichten. Allereerst Ton Remmers, een trainer die heel dicht bij de jeugd stond. Ik kwam onder zijn leiding als 16-jarige jongen vast in het eerste elftal van WDZ te spelen. Hij gaf mij veel vertrouwen en heeft de stap van jeugd naar senioren voor mij heel aangenaam gemaakt. Daarnaast hebben  ook Peter Douma en Joop Dacier hun stempel op mijn ontwikkeling gedrukt. Beiden waren ze veeleisend, hetgeen hen door mij in die tijd niet altijd in dank werd afgenomen. Nu weet ik dat ik er wel degelijk veel aan heb gehad. Tenslotte wil ik Harrie Thoma noemen. Hij was mijn trainer bij sv Heerlen/IDB. Iemand die altijd uitgesproken, oprecht en ‘to the point’ was. Hij gaf mij de kans en vertrouwen om mij te ontwikkelen, drie niveaus hoger dan hetgeen ik gewend was. Van WDZ naar Heerlen impliceerde destijds immers een overstap van de vierde naar de eerste klasse.  Harrie was bovendien een zeer warme en fijne persoonlijkheid, die ons helaas veel te vroeg, op 62-jarige leeftijd, is ontvallen.”

Ingo Schaakxs is nu pakweg twee-en-een-half jaar elftalleider van de hoofdmacht van WDZ. We weten allemaal dat het voetbal, zeker bij de amateurs, herhaaldelijk en lang stil heeft gelegen. Veel hoogte- en dieptepunten op sportief kunnen er dan ook niet zijn geweest. Toch is er voor WDZ een mooie herinneringen blijven hangen. Toen de competitie twee jaar geleden werd afgebroken had WDZ net met 1-3 gewonnen bij Leonidas uit Wolder, op dat moment de koploper. De stand op de ranglijst leidde er destijds toe tot promotie voor WDZ. Ingo daarover: ,,Als ik dan een hoogtepunt moet noemen, was het wel de overwinning bij Leonidas en met name hoe die zege, door een geweldige teamprestatie, tot stand is gekomen. Als kers op de taart kregen we na 1 of 2 weken vanuit de KNVB te horen dat we naar de derde klasse waren gepromoveerd.

Een grote deceptie, in de zin van sportieve prestaties, heb ik nog niet meegemaakt. Ik denk wel dat de huidige situatie rond Covid een flinke deceptie voor iedereen is. Dat steeds weer competities worden afgebroken, wedstrijden worden afgelast, trainingen niet kunnen doorgaan, dat is natuurlijk allemaal heel vervelend. Tenslotte is het allemaal iets dat je heel graag doet. Feit is dat de hele wereld op zijn kop staat en iedereen, op welke manier dan ook, last heeft van beperkingen. Laten we vooral hopen dat iedereen gezond blijft en dat we snel weer terug kunnen naar het ‘oude normaal’. Geweldig vind ik het trouwens om te zien dat er ondanks alle beperkingen toch nog dingen mogelijk worden gemaakt binnen onze vereniging, zij het dan met de nodige restricties en aanpassingen. Iets waar naar mijn gevoel ook de kracht van WDZ uit blijkt. Niet voor niets dat we in het afgelopen jaar de onderscheiding voor ‘club van het jaar’ hebben mogen ontvangen. Mogen we als club best heel trots op zijn.”

Bij de totstandkoming van het interview met Ingo Schaakxs is net bekend geworden dat de competitie in het amateurvoetbal voor de A-categorie op 6 februari zal worden hervat, met de bedoeling die in volledige vorm uit te spelen. Het heeft dus weer zin om te vragen naar de verwachtingen binnen een club. Over de kracht van de selectie en de kansen van WDZ laat Ingo Schaakxs het volgende los: ,,Wij hebben een hechte groep, met vrijwel allemaal jongens uit onze eigen jeugdopleiding. En een groep die al jaren bij elkaar is. Die wordt elk jaar aangevuld met één of meerdere talenten uit eigen jeugd. Wij hebben onszelf geen hoge verwachtingen opgelegd, zodat we lekker vrijuit kunnen voetballen. Met de ambities binnen onze spelersgroep willen we elke wedstrijd winnen en hopen we aan het einde van de competitie zo hoog mogelijk te eindigen. We hebben genoeg kwaliteit en ik ben er ook zeker van dat we het elke tegenstander in de derde klasse behoorlijk lastig kunnen maken. Momenteel staan we -in de stilgelegde competitie- op een verdienstelijke vierde plek in de 3A. Naar mijn mening een juiste weerspiegeling van onze prestaties in de eerste seizoenshelft.”

Gemoed

Wie intensief bij een club actief is, in welke functie dan ook, weet uit ervaring dat goede en slechte prestaties van invloed kunnen zijn op het enthousiasme bij je bezigheden als vrijwilliger. Geldt dat ook voor de elftalleider van WDZ? Ingo Schaakxs: ,,Natuurlijk is het fijn wanneer de resultaten goed zijn en er een goede ‘vibe’ binnen het team is. Dan kom je ook met een goed gevoel naar de club en hoop je dat gevoel zo lang mogelijk vast te houden. Echter, wanneer het minder loopt, vind ik het juist belangrijk om weer alle koppies dezelfde kant uit te krijgen. Dat vind ik juist ook een belangrijke verantwoordelijkheid als elftalleider. Maar eerlijk gezegd had ik er meer moeite mee toen ik zelf nog op het veld stond, dan kijk je er toch op een andere manier naar.”

Als elftalleider en jeugdleider steekt Ingo Schaakxs de nodige tijd in de club. Vier dagdelen per week, laat hij ons weten. Hij heeft daarbij kennelijk de wedstrijddagen buiten beschouwing gelaten. Maar zo zegt hij, gevraagd naar een typering van de vereniging WDZ: ,,Warm, familiair, saamhorigheid, gezelligheid en thuis komen.” En als je dat zo voelt, is het begrijpelijk dat je er veel tijd in wil steken, denken wij als redactie. Tijd voor andere zaken is er trouwens ook nog. Ingo rondt het onderhoud af met: ,,Ik draai graag een plaatje. Techno, tech-house en house muziek  genieten daarbij mijn voorkeur. Muziek is voor mij een uitlaatklep. Wanneer ik achter de draaitafel sta kan ik gewoon even alles lekker los laten. “

Privé foto’s van Ingo Schaakxs en Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno« (Vorig nieuwsbericht)